Αλ.Τσίπρας:Η πολιτική και ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης υπερβαίνουν τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές

aleksis-tsipras

Τις 11 βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2016 παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης και καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου και κάλεσε τους υπουργούς του να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους και να θέσουν χρονοδιαγράμματα.

Συγκεκριμένα,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ότι «Πυξίδα της πολιτικής μας και διαρκής διαπραγματευτικός αγώνας είναι οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων»,ενώ απαρίθμησε τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία των αδύναμων ομάδων.

Παράλληλα,ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Η πολιτική και ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης υπερβαίνουν τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές» τόνισε ο πρωθυπουργός» συμπληρώνοντας πως «η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας θα δημιουργήσει νέο τοπίο».

Επιπλέον,προανήγγειλε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, ενώ αναφορικά με το ασφαλιστικό είπε ότι δεν θα γίνει μείωση κύριων συντάξεων.«Η κόκκινη γραμμή είναι μία και απαραβίαστη, δεν θα προχωρήσουμε για 12η φορά σε μείωση των κύριων συντάξεων»δήλωσε.

Επίσης,ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι 11 προηγούμενες περικοπές πέτυχαν να μειώσουν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45%, απέτυχαν όμως να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σήμερα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, διατηρώντας όμως την κοινωνική συνοχή.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι το τελευταίο βήμα πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την πηγή όπως είπε, δηλαδή την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους. «Στόχος είναι η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο κρατώντας παραλληλα τις γραμμές προστασίας των αδυνάτων», πρόσθεσε.

Παράλληλα,ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους και η τελική ρύθμισή του σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας στο τελος του β’ τριμήνου θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο που θα οδηγήσει με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση, «στη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να ξεφύγει από την πενταετή σκληρή επιτροπεία».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια και τον Φεβρουάριο το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

-Τέλος,ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική μέρα για το κοινοβούλιο και για τη  Δημοκρατία τη χθεσινή στο κοινοβούλιο, καθώς με το ψήφισμα για την αναγνώριση του παλαστινιακού κράτους και με την υπερψήφιση του νόμου για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια δικαιώθηκαν αγώνες και διεκδικήσεις δεκαετιών.

Σχετικά Νέα