Θανάτους αμάχων από ρωσικές επιδρομές στη Συρία καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

syria77_n_2

Θανάτους «τουλάχιστον 200 αμάχων» και ενδείξεις συγκάλυψης διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία εξετάζοντας τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία, υποστηρίζοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυρομαχικά που εκ των πραγμάτων δεν χτυπούν στοχευμένα.

Η Μόσχα έχει στο παρελθόν απορρίψει ως «πόλεμο προπαγάνδας» τις αναφορές για θανάτους αμάχων στους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σε αναφορά της που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς και μη κατευθυνόμενες βόμβες σε κατοικημένες περιοχές, που εκ των πραγμάτων χτυπούν «στα τυφλά» και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήγματα που στοχεύουν συγκεκριμένα ενόπλους.

Η αναφορά επικεντρώνεται σε έξι πλήγματα στην Χομς, το Ιντλίμπ και το Χαλέπι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου και υποστηρίζει πως σκοτώθηκαν «τουλάχιστον» 200 άμαχοι. Ως ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά αναφέρεται επιδρομή που φέρεται να χτύπησε αγορά στην Αρίχα της επαρχίας Ιντλίμπ, με 49 θύματα.

Η οργάνωση μιλά επιπλέον για «ενδείξεις πως οι ρωσικές αρχές ενδεχομένως να είπαν ψέματα ώστε να συγκαλύψουν πλήγματα σε αμάχους και ζημιές σε ένα τζαμί και ένα νοσοκομείο». Σημεία που δεν ήταν στρατιωτικά, υποστηρίζεται, «φαίνεται να έγιναν εσκεμμένα στόχος των επιδρομών, κάτι που μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου» ανέφερε ο Φίλιπ Λούθερ, διευθυντής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή.

Η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας επικαλείται συνεντεύξεις αυτόπτων μαρτύρων και εξέταση οπτικού και οπτικοακουστικού υλικού από τα σημεία μετά τις επιδρομές, σε αντιπαράσταση με τις επίσημες ρωσικές ανακοινώσεις για τα σημεία των πληγμάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα