Σοβαρή στρατιωτική πρόκληση για την Κίνα η υπερπτήση αμερικανικών Β-52 στη Σινική Θάλασσα

D901C75B7F2023D0D6F1A2A9628ED72EΤο κινεζικό υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε σήμερα “μία σοβαρή στρατιωτική πρόκληση” έπειτα από την υπερπτήση που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πάνω από μία περιοχή στη Νότια Σινική Θάλασσα που διεκδικεί η Κίνα και βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων διενέξεων με τους γείτονές της.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια αποστολής δύο B-52, ένα από τα δύο αεροσκάφη πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των δύο ναυτικών μιλίων, τεχνητό νησί που έχει κατασκευάσει η Κίνα σε ύφαλο των Σπάρτλι, ενδεχομένως λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

«Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια σοβαρή στρατιωτική πρόκληση, που περιπλέκει τη γενικότερη κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα» ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα κυριαρχίας σχεδόν στο σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας και διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις επιχωμάτωσης των νησιών, μετατρέποντας τους κοραλλιογενείς υφάλους σε λιμάνια, διαδρόμους προσγείωσης και άλλες υποδομές.

Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ταϊβάν έχουν διεκδικήσεις -μερικές φορές επικαλυπτόμενες- σε τμήμα της περιοχής, στο επίκεντρο έντονων εδαφικών διενέξεων με την Κίνα.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον θεωρεί τις κινεζικές κατασκευές και αξιώσεις ως απειλή στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα