ΣΑ:Ομόφωνο ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

sa-ohe

Σε μία σπάνια επίδειξη ομοφωνίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ ενέκρινε χθες με ψήφους 15-0 ψήφισμα που ανοίγει το δρόμο για μία πορεία τερματισμού των σχεδόν πενταετών συγκρούσεων στη Συρία, με πρώτο βήμα την έναρξη συναντήσεων μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκειμένου να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης με επείγοντα τρόπο, με στόχο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016.

Με το ψήφισμα καλείται ο ΟΗΕ να ετοιμάσει εντός ενός μήνα διάφορες επιλογές, για την εγκατάσταση επί του εδάφους ενός μηχανισμού επιτήρησης και επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Παρόντες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που διεξήχθη υπό την προεδρία των ΗΠΑ, οι υπουργοί Εξωτερικών των περισσοτέρων μελών, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μονίμων μελών.

Προηγήθηκε χθες συνάντηση των χωρών οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο της Βιέννης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ), όπου καταρτίστηκε οδικός χάρτης, ο οποίος προβλέπει σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης εντός εξαμήνου και διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες. Στο χθεσινό ψήφισμα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη της Βιέννης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται η υποστήριξη προς το ανακοινωθέν της Γενεύης τον Ιούνιο του 2012, σχετικά με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και επικυρώνονται οι διακηρύξεις της Γενεύης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα