Στις Βρυξέλλες ο Αλ.Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.(Συνεχής ενημέρωση)

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, με κεντρικό θέμα την προσφυγική κρίση. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός θα έχει κατ” ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου (10:20) και στη συνέχεια θα λάβει μέρος στη μίνι σύνοδο ευρωπαίων ηγετών-Τουρκίας (11:00).

Στις 15:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ” ιδίαν συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν στις 16:00.

Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν η προσφυγική κρίση και η διαχείριση της, αλλά και η μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή.tsipras-ee-660x394

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων, η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους. Θέση με την οποία συμφωνούν και άλλες χώρες (Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία) όπως καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπουργοί άλλων χωρών επίσης εξέφρασαν τις ζωηρές επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης.

Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.

Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας -από τη Χίο όπου επιθεώρησε την πορεία εργασιών του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού- έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και πως τώρα είναι σειρά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών-μελών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, όπως είναι και υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές.

Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις που πρέπει να υλοποιήσουν και οι υπόλοιποι ο Αλ.Τσίπρας υπογράμμισε τα εξής τρία σημεία:

Πρώτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100». Πράγμα που σημαίνει, όπως τόνισε, ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες.

Δεύτερον, να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.

Τρίτον, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε» και πως «από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές.


Τι συζήτησαν Τσίπρας-Νταβούτογλου:

Με τη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμετ Νταβούτογλου, ξεκίνησε το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων που θα έχει σήμερα και αύριο στη βελγικη πρωτεύουσα ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Την ανάγκη να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά επισήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες λίγο πριν τη Σύνοδο των οχτώ χωρών της Ε.Ε. που εμπλέκονται ευθέως στο προσφυγικό με την Τουρκία. Παράλληλα οι δύο άνδρες συμφώνησαν νέα συνάντηση σε ελληνικό έδαφος είτε στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικό θέμα των συζητήσεων στη Σύνοδο των οχτώ χωρών θα είναι η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία, υπό τον όρο της αποτελεσματικής κινητοποίησής της για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.


 

Δηλώσεις Τσίπρα πριν την έναρξη του Συμβουλίου:

O Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την έναρξη της μίνι Συνόδου,δήλωσε

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση. Ήδη συναντήθηκα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο»

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις και έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των κέντρων υποδοχής και πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεργασία με την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Η πρώτη μας και κύρια υποχρέωση είναι να δείξουμε αλληλεγγύη σε αυτούς τους ανθρώπους. Σήμερα έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε όχι μόνο για το προσφυγικό αλλά και για το Brexit. Δεν είναι καιρός για εξόδους, αλλά για  να είμαστε όλοι ενωμένοι μαζί.» κατέληξε, ο Πρωθυπουργός.


 

Δηλώσεις Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ:

«Η προστασία των συνόρων είναι και θα πρέπει να είναι πρωτίστως εθνική αρμοδιότητα»

«Για αυτό το λόγο πρέπει να εξετάσουμε αυτήν αμφιλεγόμενη πρόταση, αυτήν την αμφιλεγόμενη ιδέα ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή μπορεί να εισέρχεται στα εδάφη των κυρίαρχων κρατών».

«Ωστόσο η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ευάλωτη, όταν τα κράτη μέλη της ζώνης Σένγκεν δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν επιτυχώς τα σύνορά τους. Αν απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν, τότε θα πρέπει να βρούμε μία καινούργια πρόταση, η οποία φοβάμαι ότι θα είναι εξίσου επώδυνη» υπογράμμισε ο κ. Τουσκ.


 

«Πρέπει να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ολάντ δήλωσε «απόλυτα σύμφωνος» με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από τα κράτη-μέλη που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι τέθηκαν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. «Aν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις υποσχέσεις μας προς την Τουρκία», δήλωσε ο Ολάντ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό που θέλουμε είναι ένα σχέδιο για την καλύτερη δυνατή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», προσθέτοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα ασύλου προς εκείνους που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες».


 

Τι συζητήθηκε στη Σύνοδο:

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στη «μίνι Σύνοδο» των 10+1 χωρών (Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα και Τουρκία), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ως προς το προσφυγικό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι ροές δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρικών συνθηκών.

Επιπλέον, σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην Ε.Ε.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε την προώθηση της συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας στον τομέα αυτό επί τη βάσει συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης. Επεσήμανε δε, ότι πρόβλημα δημιουργεί και το καθεστώτος θεωρήσεων (visa) της Τουρκίας με κάποιες χώρες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ειδικά:

  • Την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων (π.χ. από Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο) στην Τουρκία.
  • Την σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην Ε.Ε. κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τα ανωτέρω ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο Ομάδας Εργασίας που θα συσταθεί.

Παράλληλα απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το προσφυγικό στο πλαίσιο και της σχετικής διυπουργικής ομάδας εργασίας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα