Tα hot spots σε Χίο και λέρο επισκέπτεται σήμερα ο Αλ.Τσίπρας εν όψει Συνόδου Κορυφής

Στη Χίο και τη Λέρο θα βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να επισκεφθεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) μεταναστών και προσφύγων των δύο νησιών και να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών σε αυτά.

Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων, θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Πέμπτη-Παρασκευή).tsipras

Το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Χίο, έχει κυρήξει τρίωρη στάση εργασίας, από τη μία το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, για να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στη μία το μεσημέρι στην πλατεία Βουνακίου, ενώ στις 12.30 καλεί σε συγκέντρωση στον ίδιο χώρο το ΠΑΜΕ.

Της Συνόδου θα προηγηθεί ευρεία Διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών που διάκεινται πιο φιλικά απέναντι στους πρόσφυγες, δηλαδή τις χώρες της Benelux, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στη σκιά της παρεξήγησης που σημειώθηκε στην ευρωτουρκική Σύνοδο μετά τα tweets του Αλέξη Τσίπρα για τους τούρκους πιλότους, τα οποία προκάλεσαν την απάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η ΕΕ και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής.

Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή από το ίδιο βήμα ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.

Ως προς την επιλογή των κέντρων ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης στα νησιά, ο κ. Τσίπρας είχε εξηγήσει ότι δεν επιβλήθηκε ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Ε.Ε., αλλά από την ίδια την πραγματικότητα και τη γεωγραφία. Η Ελλάδα έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, υλικοτεχνική υποδομή από τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλες χώρες για τις αυξημένες ανάγκες της, που όμως δεν έχουν καλυφθεί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα