Γ. Σταθάκης:«Τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου, δεν πρόκειται να μεταφερθούν»

stathakis«Τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Δημοσίου, δεν πρόκειται να μεταφερθούν», διαβεβαίωσε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, για το σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης συμπλήρωσε ότι στο θέμα αυτό αναζητείται λύση αποδεκτή και από την Κομισιόν η οποία όμως προς το παρόν δεν έχει προκύψει.

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε, ότι οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου διασφαλίζουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών, που εκπορεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία, όπως είναι το πτωχευτικό δίκαιο και αποτελεί «ένα πλαίσιο από τα πιο ισχυρά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Σταθάκης τόνισε , ότι η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες και πάντως δεν αποκλείει την αναδιάρθρωση δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες. Σημείωσε δε, ότι τα ιδρύματα εκτός τραπεζών κακώς ταυτίζονται μόνο με funds καθώς και οι ίδιες οι τράπεζες όπως και άλλοι φορείς μπορούν να διαμορφώσουν κοινοπρακτικούς συνδυασμούς οι οποίοι να διαδραματίσουν θετικό ρόλο.

Ωστόσο,απο την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας  αναγνώρισε ότι μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι για την βιωσιμότητα επιχειρήσεων από ενδεχόμενη κερδοσκοπική αντιμετώπιση των δανείων τους, όπως υποστήριξαν κατά τις τοποθετήσεις τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Τέλος, αμφισβητώντας ο υπουργός Οικονομικών τις εκτιμήσεις του κ. Χατζηδάκη για το ύψος των κόκκινων δανείων το 2015, ανέφερε ότι «δεν είναι 52% αλλά 43%». Σημείωσε επίσης, ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είχαν γίνει χωρίς διαχείριση κόκκινων δανείων και τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί μια κυβέρνηση».

Η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Σταθάκης, «είναι αποφασισμένη να επιλύσει το πρόβλημα της απομείωσης των 90 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, παρέχοντας τον ύψιστο βαθμό κοινωνικής προστασίας».

 

 

Σχετικά Νέα