Η μάχη για τα «κόκκινα» δάνεια-Μέχρι την Τετάρτη τα προαπαιτούμενα

Ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών της Βουλής η μάχη για την αγορά των «κόκκινων» δανείων που ανοίγουν οι διατάξεις που φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το Σάββατο.

Με εκκρεμότητες τις οποίες και οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν ως τεχνικές λεπτομέρειες, έκλεισε η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου το βράδυ της Παρασκευής.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν διαρροές το άνοιγμα της διαδικασίας αγοραπωλησίας των δανείων θα γίνει σε δύο στάδια με το πρώτο να αφορά τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά δάνεια και τα δάνεια για δεύτερη κατοικία.

Η δεύτερη κατηγορία έρχεται σε περίπου 2 μήνες, αφού ρυθμιστεί η είσοδος στην αγορά δανείων για τα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας και τα καταναλωτικά.ÂÏÕËÇ - ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÓÔÇÍ ÏËÏÌÅËÉÅÁ ÔÏÕ ÐÏËÕÍÏÌÏÓ×ÅÄÉÏÕ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Μια ακόμη ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή αντιδράσεων εντός της κυβέρνησης είναι ότι η επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας των δανείων θα ξεκινήσει αρκετούς μήνες αργότερα, αφού θα πάρει κάποιο καιρό να εμφανιστούν και να πιστοποιηθούν ως τραπεζικά ιδρύματα από την Τράπεζα της Ελλάδας τόσο οι διαχειριστές, όσο και οι αγοραστές των «κόκκινων» δανείων.article1117.w_l

Το ίδιο το νομοσχέδιο περιέχει επίσης μια σειρά από διαβεβαιώσεις ότι ακόμη και με την πώληση των δανείων σε distress funds δεν θα αλλάξει τίποτα προς το χειρότερο για τους δανειολήπτες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών δεν σταμάτησε το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστεί μέχρι την ψήφιση του νόμου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα 13 προαπαιτούμενα θα έχουν εφαρμοστεί έως την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα μπορέσει να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ έως την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό, εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα στο θέμα του ΑΔΜΗΕ που μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ανάψει το οριστικό πράσινο φως επί του κειμένου της συμφωνίας, ενώ πρέπει ακόμα να αναληφθούν δράσεις για την αντιμετώπιση της απάτης στον ΦΠΑ (τύπου Carousel). Επίσης, υπάρχει μία σειρά υπουργικών αποφάσεων ή Προεδρικών Διαταγμάτων (όπως για παράδειγμα η επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα) που θα πρέπει εγκαίρως και ανεξαρτήτως της ψήφισης του νομοσχεδίου να έχουν εκδοθεί για να εκταμιευτεί η υποδόση.

Σχετικά Νέα