Βραβείο για τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην προστασία του περιβάλλοντος

vitsasΓια «συνεχόμενη αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς υποβάθμιση του περιβάλλοντος», δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, παραλαμβάνοντας το βραβείο ενεργειακής διαχείρισης “Energy Mastering Awards” σε αναγνώριση της συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της ενεργειακής διαχείρισης στην Ελλάδα, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “LIFE MECM”.

Το ΥΕΘΑ με μέριμνα της ΓΔΟΣΥ/ΔΙΣΤΥ και σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναπτύσσει το πρόγραμμα “Διαχείριση Ενέργειας και Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων” σε τρεις πιλοτικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων -110 Πτέρυγα Μάχης, Ναύσταθμος Κρήτης και στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη στην Ξάνθη- που εφαρμόζουν το πρότυπο “ISO 50001:2011”.

Το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με την υλοποίηση στοχευμένων ενεργειακών παρεμβάσεων σε επιλεγμένες υποδομές, έχει αποφέρει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας έως και 39%, χωρίς να θίγονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως παρατήρησε ο κ. Βίτσας.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι μόλις το δεύτερο στον κόσμο που ανέπτυξε το εν λόγω ISO.

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων όπως:
– τη διενέργεια διεθνούς συνεδρίου κατά την ελληνική Προεδρία στην ΕΕ με θέμα “Βιωσιμότητα στην Άμυνα” και
– την κατάλληλη αλλαγή των εσωτερικών περιβαλλοντικών δομών όλων των σχηματισμών και μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βίτσας επικεντρώθηκε στη συνεργασία του υπουργείου με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου, δεσμευόμενος ότι «εντός ενός έτους από σήμερα, να έχουμε σημαντική πρόοδο και στο εγχείρημα αυτό».

Επίσης, όπως ανέφερε ο ΑΝΥΕΘΑ, προωθείται η Έρευνα & Τεχνολογία μέσω καταλλήλων συνεργασιών, σε διάφορα πεδία στον Τομέα της Ενέργειας, όπως η ανάπτυξη ενεργειακά ευφυών και αυτόνομων στρατοπέδων, η προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής/αποθήκευσης/διανομής και διαχείρισης ενέργειας.

«Η λογική της βιωσιμότητας απαιτεί τη συνέργεια όλων μας, οργανισμών, φορέων, εταιρειών, επιχειρήσεων, κρατών, και εμείς ως κυβέρνηση όπως προκύπτει και από το πρόγραμμά μας υπό τον συντονισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουμε επιλέξει να υποστηρίξουμε όλες τις ειλικρινείς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση μέσα και έξω από την χώρα», κατέληξε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα