Εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις:Δαπάνες μόνο μέσω κάρτας το 2016-Συμφωνία για ΑΔΜΗΕ

diapragmateuseisO αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μετά την τρίωρη συνάντησή του με τους Θεσμούς δήλωσε ότι με νέες διατάξεις που θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή,θα προβλέπεται πως οι δαπάνες της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τη χρήση πιστωτικών καρτών,δηλαδή ότι θα υπάρχει άμεση  σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις δαπάνες που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Ο κ.Αλεξιάδης  διευκρίνισε μάλιστα ότι κάθε δαπάνη που θα περιλαμβάνεται στη δήλωση θα πρέπει να γίνεται μέσω κάρτας ή τραπεζών, όπως π.χ. και η αγορά αυτοκινήτου.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και τα  φορολογικά, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως οι δύο πλευρές, έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία του πλαισίου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αλεξιάδης, είπε πως έχει συμφωνηθεί  το πλαίσιο για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ προχωρούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής τύπου carousel.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΔΜΗΕ

Oι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  φαίνεται ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ.

Η λύση προβλέπει διατήρηση του ελέγχου της πλειοψηφίας των μετόχων του Διαχειριστή από το Δημόσιο και διάθεση ποσοστού έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι αντίστοιχη ευρωπαϊκή εταιρεία και στο Χρηματιστήριο.

Ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθεί σε εταιρεία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον του 51% και θα διαθέσει έως και 49% σε επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου και σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

Το ΔΣ θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες (δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία) ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Έτσι λύθηκε το θέμα του μάνατζμεντ που αποτελούσε το βασικό «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση.

Θα προηγηθεί ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ ως αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποζημιωθεί σχετικά σύντομα, από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Χρηματιστήριο και τον στρατηγικό επενδυτή, και όχι σε βάθος χρόνου όπως αναφερόταν νωρίτερα. Μένει ωστόσο να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Πληροφορίες απο : ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα