Σε τελική ευθεία η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές

ImageHandler

Σε τελική ευθεία η διαπραγμάτευση της  κυβέρνησης με τους δανειστές καθώς έως αύριο θα πρέπει να έχει κλείσει η συμφωνία.

Το πρωί έχει προγραμματισθεί συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με αντικείμενο το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια,ενώ επίσης σήμερα  αναμένεται η συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το «καυτό» θέμα του Ασφαλιστικού.

Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα κατέληξε η χθεσινή μακρά διαπραγμάτευση   για το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της πώλησής τους σε εξωτραπεζικά fund.
Συγκεκριμένα,σύμφωνα με Τα Νέα, οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM) επιμένουν ότι πρέπει να επιτραπεί η πώληση όλων των κατηγοριών δανείων, με εξαίρεση μόνο αυτών της πρώτης κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση θέλει να εξαιρεθούν όλα τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως 1 εκατ. ευρώ.Οι δανειστές πάντως έχουν δεχθεί να περιοριστεί τώρα η απόφαση στην πώληση των επιχειρηματικών δανείων και να συζητηθούν τα υπόλοιπα τον Ιανουάριο.

Από την άλλη πλευρά,φαίνεται ότι  κοντά σε συμφωνία για το θέμα του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας, μετά τη χθεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει καταρχήν πράσινο φως στην ελληνική πρόταση να διατηρήσει το Δημόσιο το 51% της θυγατρικής της ΔΕΗ και το 49% να περάσει σε ιδιώτες.Όσον αφορά όμως στο θέμα του μάνατζμεντ φαίνεται πως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, σε αντίθεση με τους δανειστές. Οι τελευταίοι υποστηρίζουν ότι η μεταβίβαση της διοίκησης σε ιδιωτικό μάνατζμεντ θα αποβεί προς όφελος τόσο της εταιρείας όσο και της ίδιας της αγοράς ηλεκτρισμού.
Παράλληλα,ανοιχτό παραμένει το θέμα  του ενιαίου μισθολογίου, με τους δανειστές να επιμένουν να αμείβεται η παραγωγικότητα των υπαλλήλων και όχι μόνο τα χρόνια υπηρεσίας, κάτι με το οποίο διαφωνεί η κυβέρνηση.

Επίσης, ένα άλλο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό του νέου ΤαμείουΑποκρατικοποιήσεων. Η δομή του πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του έτους και ακόμη δεν είναι σαφές ούτε το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να συγκεντρώσει. Αρχικά είχε τεθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, αλλά στο Eurogroup της Δευτέρας, και μετά την ανακοίνωση των σημαντικά χαμηλότερων αναγκών κεφαλαιακής στήριξης των τραπεζών, τέθηκε το θέμα σύνδεσης των δύο ποσών.

Οι δανειστές αποχωρούν την Παρασκευή το βράδυ από την Αθήνα και ο προγραμματισμός προβλέπει, εφόσον υπάρχει συμφωνία, να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα