17 χρόνια από τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι (Βίντεο)

Σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του 2001 δολοφονήθηκε ο 23χρονος αναρχικός διαδηλωτής Κάρλο Τζουλιάνι  στην πλατεία «Gaetano Alimonda» της Γένοβα. Ο Τζουλιάνι δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό Mario Placanica  ο οποίος τον πυροβόλησε στο πρόσωπο,  κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και την σύνοδο των G8.

Ο 23χρονος Τζουλιάνι δέχθηκε την σφαίρα στο πρόσωπο και έπεσε κάτω στην άσφαλτο, όταν ο δεύτερος αστυνομικός πέρασε δύο φορές πάνω από το σώμα του νεαρού διαδηλωτή με το αυτοκίνητο προσπαθώντας να ξεφύγει.

Εκείνη την Παρασκευή του 2001, ο Carlo Guiliani βρέθηκε μαζί με χιλιάδες άλλους ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο στη Γένοβα για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά των ηγετών της G8. Χιλιάδες όμως ήταν και οι αστυνομικοί που σκοπός τους ήταν να προστατεύσουν τις συνάντησεις των ισχυρών του πλανήτη.

Η καταστολή στη Γένοβα το 2001 ήταν  σκληρή, με εκκενώσεις στις καταλήψεις όπου έμεναν οι διαδηλωτές, με άγριο ξύλο και σωρό συλλήψεων οι οποίες έγιναν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες και ξεσήκωσαν κύμα διαδηλώσεων σε άλλες χώρες.

Μετά από 8 χρόνια, στις 25 Αυγούστου 2009, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι ο Mario Placanica βρισκόταν σε αυτοάμυνα τη στιγμή που πυροβόλησε, συνεπώς δεν έκανε κατάχρηση εξουσίας χρησιμοποιώντας υπερβολική βία.

Σχετικά Νέα