Στο 0,9% διαμορφώθηκε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας

epa03326108 Euro coins on a table in Cologne, Germany, 30 July 2012. Reports state that Euro Group President Jean-Claude Juncker announced that, 'nobody should be left with any doubt about the determination of the eurozone to protect its currency by using all means possible.'  EPA/OLIVER BERG

Στο -0,9% διαμορφώθηκε η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σημειώνοντας το μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, τα αποτελέσματα για την Ελλάδα είναι χειρότερα από τις αρχικές προβλέψεις αφού  η πρώτη εκτίμηση ήταν για υποχώρηση της τάξης του 0,4%.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, η υποχώρηση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στις χώρες της ΕΕ η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 0,4% ενώ στις χώρες της Ευρωζώνης στο 0,3%. Οι αντίστοιχες επιδόσεις το β’ τρίμηνο του 2015 ήταν 0,5% και 0,4%.

Συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2014 η ΕΕ εμφάνισε ανάπτυξη 1,9% και η Ευρωζώνη1,6%.

Την υψηλότερη τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ κατέγραψε η Ρουμανία (1,4%), η Κροατία (1,3%), η Μάλτα (1,1%) και η Λετονία (1%), ενώ η μεγαλύτερη ύφεση σημειώθηκε στην Ελλάδα (0,9%), στην Εσθονία (0,5%) και στην Φινλανδία (0,5%).

Σε σημαντική αναθεώρηση της ύφεσης για το γ΄τρίμηνο εφέτος προχώρησε πριν από μερικές ημέρες και  η ΕΛΣΤΑΤ, προσδιορίζοντας την μείωση του ΑΕΠ σε 1,1% σε ετήσια βάση, αντί της πτώσης κατά 0,4% με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την  Ελληνική Στατιστική Αρχή, η αναθεώρηση αυτή, από την οποία πλέον προκύπτει ύφεση 0,07% σε μέσα επίπεδα στο εννεάμηνο, είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα