Τουρκία προς Ιράκ:Καθήκον μας η προστασία των στρατιωτών μας στη Μοσούλη

turkiraqO Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου,μιλώντας σχετικά με  την ανάπτυξη εκατοντάδων μελών των τουρκικών δυνάμεων γύρω από την ελεγχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος ιρακινή πόλη Μοσούλη,δήλωσε ότι η Τουρκία έχει καθήκον να προστατεύσει τους στρατιώτες της και ο λόγος της παρουσίας τους εκεί είναι απλώς για να εκπαιδεύσουν και να συμβουλεύσουν τους ιρακινούς συναδέλφους τους.

Απο τη μεριά του ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε την Κυριακή πως η Βαγδάτη μπορεί να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν σταλεί στο βόρειο Ιράκ δεν αποσυρθούν μέσα σε 48 ώρες.

Ο Αμπάντι δήλωσε πως η ανάπτυξη εκατοντάδων μελών των τουρκικών δυνάμεων έγινε χωρίς την έγκριση ή τη γνώση της ιρακινής κυβέρνησης και χαρακτήρισε την ανάπτυξή τους ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.Ωστόσο,η απάντηση της Τουρκίας ήταν ότι ο Αμπάντι έχει ζητήσει επανειλημμένα ενεργότερη τουρκική υποστήριξη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Είπε πως πιστεύει ότι άλλες χώρες έχουν παίξει έναν ρόλο στην αντίδραση του Ιράκ.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε  πως η δραστηριότητα είναι μια συνηθισμένη εναλλαγή στρατιωτών για την υποστήριξη ενός στρατοπέδου που οι τουρκικές δυνάμεις είχαν στήσει προηγουμένως με αίτημα του κυβερνήτη της Μοσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα