Στις κάλπες αύριο η Βενεζουέλα

515066

Είκοσι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται την Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας .

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, για πρώτη φορά από το 1999 και την ανάληψη της εξουσίας από τον Ούγκο Τσάβες, τον μεγάλο Συνασπισμό για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD) της δεξιάς αντιπολίτευσης (φωτογραφία από συγκέντρωσή του παρακάτω) να προηγείται. Την Κυριακή θα εκλεγούν 167 βουλευτές για πενταετή θητεία. «Η απόφαση της Κυριακής είναι απόφαση ανάμεσα σε δύο μοντέλα. Το μοντέλο της επαναστατικής, αγνής, μπολιβαριανής και τσαβικής πατρίδας, και το μοντέλο της αντιπατριωτικής, ύπουλης, αμερικανικής και απατεωνίστικης δεξιάς», τόνισε ο Νικολάς Μαδούρο. Ο επικεφαλής της αντιπολιτευτικής συμμαχίας, Χεσούς Τορεάλμπα, χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία «βρώμικη». «Ξέρουμε κι εμείς να δίνουμε μάχες, να παλεύουμε και να κερδίζουμε. Να ξέρει η κυβέρνηση ότι θα κερδίσουμε αυτή την εκλογική μάχη», δήλωσε.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα  (United Socialist Party of Venezuela – PSUV)του προέδρου Νικολάς Μαδούρο (φωτογραφία παρακάτω) διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία έχει 167 έδρες, αλλά η οικονομική κρίση, στο πλαίσιο της οποίας καταγράφονται ελλείψεις διαφόρων ειδών και ο πληθωρισμός αυξάνεται, έχουν πλήξει τη δημοτικότητα του. Η ημερομηνία η οποία επελέγη έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Ο χαρισματικός προκάτοχος του Μαδούρο, ο εκλιπών Ούγκο Τσάβες, είχε εκλεγεί στην προεδρία της Βενεζουέλας την 6η Δεκεμβρίου 1998.

«Ξένες παρεμβάσεις» ενόψει εκλογών

Για «αγενή παρέμβαση» σε θέματα που εμπίπτουν στην απόλυτη αρμοδιότητά της και «προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών», κάνει λόγο η Βενεζουέλα, η οποία απορρίπτει το περιεχόμενο επιστολής των ηγετών της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και του ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «όσοι υπέγραψαν την προσβλητική επιστολή κάνουν επίδειξη ενός εθνικού δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εξυπηρετεί μόνο τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον, και με τίποτα δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια του δημοκρατικού συστήματος της Βενεζουέλας».

«Με αυτό το ανακοινωθέν, το Υπουργείο Εξωτερικών της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας δίνει μια σαφή, ακριβή και πειστική στην επιστολή που υπογράφεται από τους αρχηγούς κρατών του Βασιλείου της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, του Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και άλλους. Η Βενεζουέλα νιώθει περήφανη που δημοσιεύει το εκλογικό της σύστημα, το οποίο πιστοποιήθηκε ως το καλύτερο εκλογικό σύστημα στον κόσμο, από τον ίδιο τον Τζίμυ Κάρτερ, πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής» προστίθεται.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών την επόμενη Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, αναφέρεται ότι 19.496.296 ψηφοφόροι θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 14.515 εκλογικά κέντρα και 40.601 εκλογικά τμήματα. «Η εκλογική διαδικασία διεξήχθην με ευκολία, παρά τα προσχήματα που επιδιώκουν να συσχετίσουν κάποιες πράξεις βίας με την προεκλογική εκστρατεία, σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν ανησυχία στον πληθυσμό» αναφέρεται. Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 6πμ έως τις 6μμ (τοπική ώρα), ενώ τη διαδικασία θα παρακολουθήσουν 130 διεθνείς παρατηρητές, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα