Τζ.Κέρι:Παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό,όλοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στη λύση

 

 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών .

 

Οι ΗΠΑ υποστηριζουν την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη, είπε ο κ. Κέρι, αναγνωρίζοντας, όπως ανέφερε, τις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία για την οικονομία και τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για την εφαρμογή της» σημείωσε ο κ. Κέρι, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, αλλά δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.fd

«Μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξη των ΗΠΑ» είπε, προσθέτοντας ότι «κλειδί» στις προσπάθειες αυτές τις χώρας μας είναι οι ξένες άμεσες επενδύσεις.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι, αν η Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαδώσει στις αμερικανικές εταιρείες ότι η Ελλάδα είναι «ανοιχτή για δουλειές».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ενέργειας και το ρόλο της Ελλάδας με τη συμμετοχή της στον δια – Αδριατικό και τον βουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά, με αφορμή τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου -δεδομένου ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους- ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε ότι οι δύο χώρες έχουν διαύλους διπλωματικούς για να συζητούν τα θέματα του Αιγαίου.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να συνεργάζονται ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά και να τηρούν τους διεθνείς κανόνες γειτνίασης.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο κ. Κέρι αναγνώρισε ότι όλοι πρέπει να έχουν συμμετοχή στη λύση καθώς είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας καθώς «παρά την οικονομική κρίση η χώρα υποδέχεται πρόσφυγες από τη Συρία».

Μάλιστα, ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση 24 εκατ. για τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας σε δράσεις για τους πρόσφυγες όπως η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και στην Ελλάδα.

Σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ να επιταχύνουν την διπλωματική πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και πολιτική μετάβαση στην εξουσία.

Αυτό θα λύσει το πρόβλημα των προσφύγων και θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες της Συρίας και άλλων χωρών

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ο κ. Κέρι είναι ένας σπουδαίος υπουργός Εξωτερικών που διακρίνεται για τον ορθολογισμό του, είπε, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική ομογενεια είναι γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σημείωσε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει τη συνδρομή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή, μια χώρα που εκπέμπει σταθερότητα.

Ανέφερε ακόμη ότι είναι προτεραιότητα η πολιτική λύση στη Συρία.

Κέρι σε Τσίπρα:«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε την Ελλάδα να επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης»

Λίγο μετά τις 11.30, ο Τζον Κέρι πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Aμερικανός ΥΠΕΞ κατά την άφιξή του στο Μαξίμου επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της χώρας μας.

«Συνεργαζόμαστε πολύ στενά, ξέρω ότι αντιμετωπίζετε πολύ σοβαρές προκλήσεις, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό. Εκτιμώ τις προσπάθειές σας στον οικονομικό τομέα να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις. Από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε την Ελλάδα να επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακτήσει την ελπίδα», είπε ο κ. Κέρι.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, τόνισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κόμβο σταθερότητας στην περιοχή» και ότι βασίζεται στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής για την εξεύρεση λύσεων.

«Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο υπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα και είναι σημαντικό να βρούμε λύσεις, είμαστε κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, κόμβος συνεργασίας. Βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής για να μπορέσουμε να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες», ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

 

Σχετικά Νέα