Ο Δ.Στρατούλης στο Indicator:«Ο λαός και η χώρα χρειάζονται όσο ποτέ μία δημοκρατική – αντιμνημονιακή ανατροπή»

stratoulis indicator«Κωμικοτραγικό θέαμα» χαρακτηρίζει την σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το μέλος της πολιτικής γραμματείας της ΛΑΕ Δ.Στρατούλης,μιλώντας στο indicator.gr.

Ο πρώην Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης,στη συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr προειδοποιεί για την επικείμενη λεηλασία των συντάξεων,ενώ παράλληλα προτείνει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διασωθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Σχετικά με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ.Στρατούλης υποστηρίζει ότι  αποτελεί «μέγα σκάνδαλο» και γι’αυτό το λόγο η ΛΑΕ θα  προχωρήσει  σε πολιτικές  και  κινηματικές  πρωτοβουλίες προκειμένου να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για αυτό.

Ο πρώην υπουργός εκτιμά,μεταξύ άλλων, ότι το επόμενο διάστημα θα βγουν στο σφυρί χιλιάδες σπίτια λαϊκών νοικοκυριών,ενώ αναφορικά με τις κυβερνητικές επιλογές στο προσφυγικό ζήτημα δεν παραλείπει να σχολιάσει τις αναρτήσεις του πρωθυπουργού στο Twitter .

Τέλος,κληθείς να απαντήσει για τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες που πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα,ο κ.Στρατούλης κάνει μια άκρως ενδιαφέρουσα πολιτική πρόβλεψη για τον βίο και την μελλοντική εικόνα της κυβέρνησης.


Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη στο  indicator.gr

  1. Καταρχάς, πως κρίνετε την απόφαση του Πρωθυπουργού να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά  και την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συνάντηση.

Είναι κωμικοτραγικό το θέαμα αρχηγών κομμάτων που έχουν ψηφίσει από κοινού το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο πρώτα απ΄ όλα περιλαμβάνει την κατεδάφιση του ασφαλιστικού και των συντάξεων, να κοροϊδεύουν, επί ώρες ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί τον ελληνικό λαό, για το ποιοι θα υποστούν το πολιτικό κόστος εφαρμόζοντας αυτό το τερατούργημα.

Η μόνη λύση για τον λαό και τον τόπο είναι η  ήττα και συντριβή του μνημονιακού πολιτικού σκηνικού, που αντιπροσωπεύει το Συμβούλιο αρχηγών και η δημοκρατική – αντιμνημονιακή ανατροπή για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε συνεργασία όλες τις αριστερές, προοδευτικές, πατριωτικές και δημοκρατικές, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις γι ‘ αυτήν την μεγάλη ανατροπή, τη μόνη που μπορεί να δώσει ανάσα και ελπίδα στη χώρα.

  1. Τι θα πρέπει να περιμένουμε το προσεχές διάστημα αναφορικά με το ασφαλιστικό; Πως αντιλαμβάνεστε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα  προς τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για κοινή εθνική γραμμή στο θέμα του ασφαλιστικού;

Η δήθεν ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτα άλλο παρά το χαρτί περιτυλίγματος της νέας λεηλασίας των συντάξεων, προκειμένου να τηρήσει τη μνημονιακή δέσμευσή της για μείωση των δημοσίων δαπανών για τις συντάξεις κατά 2,25 δις ευρώ το 2015 και 2016, όπως εξάλλου αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, για να δοθούν στους δανειστές της χώρας για την αποπληρωμή του παράνομου, επαχθούς, άδικου και μη βιώσιμου δημοσίου χρέους.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει αυτόν τον στόχο με δύο τρόπους. Αφενός με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης σε επίπεδα, που να καλύπτει μόνο τη λεγόμενη εθνική σύνταξη, κατά παράβαση της συνταγματικής δέσμευσής της για εγγύηση συνολικά των συντάξεων. Αφετέρου με τον επανυπολογισμό του λεγόμενου αναλογικού τμήματος των συντάξεων για παλιούς και νέους συνταξιούχους με νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα οδηγούν σε μειώσεις των συντάξεων για όλους και όλες και με μετατροπή του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό ατομικών κουμπαράδων εξαθλίωσης και αποκλεισμού. Με αυτούς τους τρόπους χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τους μνημονιακούς νόμους 3863/2010 και 3865/2010, τους οποίους ο τότε ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να απορριφθούν ως συνταξιοκτόνοι με δημοψήφισμα.

Η απάντηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, ολόκληρου του λαού και της νεολαίας στη νέα κατεδάφιση των συντάξεων θα είναι μαζική και μαχητική και θα γίνει στους δρόμους των αγώνων, πρώτα απ’ όλα με τη συμμετοχή τους στον νέο κύκλο εργατικών και λαϊκών αγώνων, που ήδη έχει ανοίξει με δύο πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες μετά τις εκλογές και θα οδηγήσει στην ανατροπή του μνημονιακού πολιτικού σκηνικού

3. Με ποιόν τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί το κατά κοινή ομολογία σοβαρό πρόβλημα στον Ασφαλιστικό Τομέα;

            Η κοινωνική ασφάλιση θα σωθεί, εφόσον διασφαλιστούν και αυξηθούν τα θεσμοθετημένα έσοδά της:

  • ΕΑΝ χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή, που μπορεί να της αποδώσει ετησίως μέχρι 8 δις ευρώ πρόσθετους πόρους.
  • ΕΑΝ μειωθεί η ανεργία με την κατάργηση των μνημονίων λιτότητας και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Για κάθε 100.000 νέες θέσεις εργασίας προστίθενται στην κοινωνική ασφάλιση 660 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και αν δεν υπήρχαν 1,4 εκατομμύρια άνεργοι 8 δις ευρώ ετησίως.
  • ΕΑΝ αποκατασταθούν οι μισθοί, που μπορούν να  την τροφοδοτήσουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
  • ΕΑΝ υπάρχουν κίνητρα για τον ασφαλισμένο και πιο αυστηρές ποινές για τους εργοδότες, που εισφοροδιαφεύγουν και εισφοροκλέπτουν.
  • ΕΑΝ αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή της σύμφωνα με τις ανάγκες της.
  • ΕΑΝ αποκατασταθεί με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που θα προέλθουν από την φορολόγηση των μεγάλων κερδών και του μεγάλου πλούτου, η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και την εργοδοσία.
  • Εάν υπάρξει βαθειά διαγραφή του δημοσίου χρέους της χώρας, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι δημόσιοι πόροι για την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, των κοινωνικών πολιτικών και της ανάπτυξης.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αγωνίζεται για ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθορισμένων παροχών, αλληλέγγυο, αναδιανεμητικό και καθολικό, με συντάξεις αξιοπρέπειας στα 35 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας, κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη σε ηλικία 65 ετών.

Γνωρίζουμε ότι για τα παραπάνω θα συναντήσουμε τη λυσσαλέα αντίδραση των δανειστών και της Ευρωζώνης.

Ανάμεσα, όμως, στον αργό μνημονιακό θάνατο της κοινωνικής ασφάλισης, των συνταξιούχων, των νέων και σε μία νέα ελπιδοφόρα αρχή σε ρήξη με τη χρεομηχανή και την ευρωζώνη, που για τη χώρα μας ταυτίζεται με συνεχή λιτότητα, προτιμούμε το δεύτερο.

  1. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν επιτυχής, καθώς, μεταξύ άλλων, αφενός τα χρήματα που απαιτούνταν για την διαδικασία υπολείπονται κατά πολύ των αρχικών προβλέψεων, ενώ, παράλληλα, υποστηρίζει ότι αποφεύχθηκε οποιαδήποτε περίπτωση “κουρέματος” των καταθέσεων. Ποιά είναι η δική σας άποψη;

Η ΛΑΕ θα  προχωρήσει  σε πολιτικές  και  κινηματικές  πρωτοβουλίες,  ώστε να αναδεχθεί το μέγα σκάνδαλο της  νέας ανακεφαλαιοποίησης των  τραπεζών και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για αυτό. Είναι  χαρακτηριστικό ότι οι ξένοι επενδυτές με  5 δις ευρώ πήραν στα χέρια τους όλες τις συστημικές τράπεζες. Το Δημόσιο κατέχει πλέον μια μικρή μειοψηφία μετοχών, παρότι οι  παλαιομνημονιακές και νεομνημονιακές κυβερνήσεις έχουν φορτώσει  τον  λαό με  χρέος  50 δις ευρώ για τις  δυο ανακεφαλαιοποιήσεις. Συγχρόνως, η κυβέρνηση εξαφάνισε τους περίπου 300.000 μικρομετόχους, οι οποίοι έχασαν όλα τα χρήματα τους,  με τα  οποία  είχαν αγοράσει  μετοχές  των  τραπεζών και εξαέρωσε τις μετοχές των ασφαλιστικών ταμείων στις τράπεζες προκαλώντας τους νέα ζημιά πάνω από 1 δις ευρώ.

Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ τα τετελεσμένα της παράδοσης των τραπεζών σε ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια και θα τα αμφισβητήσει, τα ίδια και τη νομιμότητά τους, διεκδικώντας την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και έναν άλλο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο τους.

  1. Πώς βλέπετε την πρόσφατη κατάληξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-δανειστών στο ζήτημα των “κόκκινων” δανείων και των πλειστηριασμών, όταν όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι συνολικά η απόφαση, ουσιαστικά, προστατεύει σε μεγάλο βαθμό τα μεσαία στρώματα και σχεδόν εξολοκλήρου τα χαμηλότερα;

Ως αποτέλεσμα του νόμου αυτού, το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγουν στο σφυρί χιλιάδες σπίτια λαϊκών νοικοκυριών, ενώ απειλούνται για εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτά ακόμη και οι πρώτες κατοικίες.

Εάν δεν αναπτυχθεί εδώ και τώρα ένα μαζικό κίνημα αποτροπής των πλειστηριασμών, και προστασίας της πρώτης κατοικίας και του δικαιώματος στη στέγη όλων των πολιτών, δεν θα αποφύγουμε την ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση και απελπισία τους.

  1. Θεωρείτε σωστές τις κινήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα;

Η Τουρκία, εκβιάζοντας με τους πρόσφυγες, κέρδισε από την ΕΕ, σχεδόν, τα πάντα, χωρίς να εγγυηθεί ουσιαστικά τίποτε, δείχνοντας τι σημαίνουν “σκληρές διαπραγματεύσεις” στην πράξη και όχι στα λόγια. Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής σε άτεχνα λογοπαίγνια στο Twitter, χωρίς να μπορέσει να αποσπάσει εγγυήσεις για θεμελιώδη νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο, αλλά και της Κύπρου, που η Άγκυρα εξακολουθεί να αμφισβητεί.

  1. Θα μπορούσατε να κάνετε μια προσωπική πρόβλεψη-εκτίμηση σχετικά με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας το προσεχές διάστημα;

Η ένταση της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των αντικοινωνικών μνημονιακών μέτρων, αλλά και η ανάπτυξη των κινητοποιήσεων αντίστασης, όπως και η αποκάλυψη του δημαγωγικού χαρακτήρα των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Η φαρσοκωμωδία της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών είναι η αρχή του γρήγορου τέλους για την σημερινή κυβέρνηση και ο πρόλογος για μια “οικουμενική” κυβέρνηση των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων, που κι αυτή γρήγορα θα ναυαγήσει κάτω από το βάρος των επονείδιστων για τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία μνημονιακών μέτρων.

Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική – αντιμνημονιακή ανατροπή και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, και όχι διαιώνιση της μνημονιακής ασφυξίας. Μία ανατροπή που μπορεί και πρέπει να έλθει με την μεγαλύτερη ανάπτυξη, τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και την σχεδιασμένη κλιμάκωση των εργατικών και λαϊκών αγώνων.

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Μάριο Κοσμόπουλο

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα