Αίτημα της Ελλάδας προς την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

euΣύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές αρχές σήμερα υπέβαλαν αίτημα για την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα έλαβε τρεις δράσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης:

1.H Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στη χώρα. «Αυτή η εθελοντική παράδοση βοήθειας διευθύνεται από το Κέντρο Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC), το οποίο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στο Μηχανισμό για μια ταχεία απάντηση στο αίτημα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

2.H Επιτροπή τονίζει ότι η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών», αναφέρει η Επιτροπή, ενώ προσθέτει ότι «η ανάπτυξη περαιτέρω συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».

3.H Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι “πρόκειται για μια τεράστια κλίμακα”. Συνεχίζοντας, η Επιτροπή σημειώνει ότι εργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και ότι ο πρόεδρος, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από το Γενικό Διευθυντή για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, Μάρτεν Φέρβει, να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία αυτή. “Οι ομάδες της Επιτροπής εργάζονται χέρι-χέρι με τις ελληνικές αρχές εδώ και μήνες”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Κομισιόν:Στόχος μας είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια της  αρμοδίου για θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό,διέψευσε για ακόμη μια φορά τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν,λέγοντας ότι στόχος της Κομισιόν είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους», είπε και συμπλήρωσε πως προς αυτήν την κατεύθυνση η Κομισιόν καταβάλλει κάθε προσπάθεια.

Παράλληλα,τόνισε ότι θα υπάρξει συζήτηση για την προσφυγική κρίση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών αύριο, Παρασκευή, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Ν. Μπερτό είπε πως υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων στα οποία έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο.

Συγκεκριμένα, αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η ίδια εκπρόσωπος τόνισε πως ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Frontex και των ελληνικών αρχών για τη μορφή που θα πάρει η επιχείρηση της Frontex στα εν λόγω σύνορα, ενώ υποστήριξε πως ο ρόλος της συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις της μίνι-συνόδου των χωρών κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων είναι να βοηθήσουν στην «καταγραφή και την ταυτοποίηση» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο εκεί.

Όλγα Γεροβασίλη

Νωρίτερα,η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη,αναφερόμενη στο θέμα της συνθήκης Σένγκεν είπε: «Εγώ θα σκεφτόμουν κάτι άλλο, θα σκεφτόμουν ότι κάποιοι, οι οποίοι προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ότι δημόσια ισχυρίζονται οι ίδιοι, ασκούν πιέσεις σε τέτοιες κατευθύνσεις».

Και πρόσθεσε: «Εδώ θα έπρεπε να το δούμε εκ του αντιστρόφου και είναι και μία παρατήρησή μου σε φωνές της αντιπολίτευσης που βγήκαν σήμερα για να καυτηριάσουν την κυβέρνηση ότι είναι ανεπαρκής, έχω να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα όσα έχει δεσμευτεί, όλα όσα έχει αναλάβει σε διάφορες συνομιλίες και διάφορες συζητήσεις με τους εταίρους σε όλα τα επίπεδα. Επομένως από την πλευρά μας δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Αντιθέτως διασπείρονται και διάφορες ανακρίβειες γύρω απ’ όλο αυτό».

Στην επισήμανση αν εννοεί το δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν δεχόμαστε frontex στα σύνορα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε: «Με αναπαραγωγή και μερίδας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας. Που δεν θα έπρεπε έτσι άκριτα να το επαναλαμβάνουν διότι η Ελλάδα έχει δεχθεί τη βοήθεια της frontex. Είναι ανακριβές εντελώς ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τη βοήθεια της frontex, αλλά αυτό όχι στο επίπεδο κοινής φύλαξης των συνόρων, αλλά σε επίπεδο καταγραφής. Επίσης όλα όσα έχει ζητηθεί, όση βοήθεια έχει ζητηθεί από την πλευρά της frontex σε αυτό το επίπεδο, δεν έχουν στείλει από τη frontex ούτε το ένα δέκατο».

Στο ερώτημα αν εννοεί ότι δεν εκπληρώνουν και εκείνοι τις υποχρεώσεις τους η κα. Γεροβασίλη απάντησε: «Φυσικά. Επομένως καλό θα ήταν η συζήτηση να παραμείνει και οι φωνές να δυναμώσουν στο επίπεδο ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη. Αυτό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, το ζήτημα το προσφυγικό».

Σχετικά με τη δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου του κ. Αβραμόπουλου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη φάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε: «Δεν θα διαφωνήσει κανείς στην επιτάχυνση». Και πρόσθεσε: «Επιτάχυνση θα πρέπει να γίνει και γίνεται, δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε αυτό, στα πλαίσια των δεσμεύσεών μας. Θα θυμίσω όμως ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει περίπου 1 δισ. ευρώ, εκτός προϋπολογισμού, για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και έχει πάρει μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια κι αυτό εξαιτίας γραφειοκρατίας. Κι αυτό να το θυμίσουμε».

Στο ερώτημα αν έχει γίνει έστω και άτυπα στην ελληνική κυβέρνηση κάποια κρούση σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συνθήκη Σένγκεν, την οποία έχετε αποκρούσει και απορρίψει η κα Γεροβασίλη απάντησε: «Είχε γίνει συζήτηση για το θέμα της προώθησης στα σύνορα, στη διάσκεψη που είχε γίνει για τα δυτικά Βαλκάνια. Εκεί υπήρξαν πιέσεις για την ανάπτυξη επιχείρησης της frontex στα σύνορα. Πρόταση η οποία απορρίφθηκε όμως. Και τελικά συμφωνήθηκε στην ίδια διάσκεψη να γίνει ένα γραφείο το οποίο θα στελεχωθεί με υπαλλήλους της frontex που όμως θα έχουν αρμοδιότητα μόνο την ταυτοποίηση προσφύγων. Αυτή είναι απόφαση».

Και σημείωσε: «Η απόφαση την οποία τελικά και η χώρα μας υλοποιεί, όπως δεσμεύεται, είναι να δεχθεί τη βοήθεια της frontex στα επίπεδα ταυτοποίησης των προσφύγων. Από κει και μετά μπορώ να σας πω ότι υπάρχει αίτημα προς τη frontex για ενίσχυση και με στελέχη και με εξοπλισμό και με σκάφη από τα οποία έχουμε πάρει περίπου το 1/10».

Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν το «παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών», υπογραμμίζοντας επίσης πως «κάποιοι αμφισβητούν τη Συνθήκη Σένγκεν, είτε άκριτα είτε με κρυφές σκέψεις».

«Έχουμε ρίξει τους τοίχους και τους φράχτες και διαπιστώνουμε τώρα ότι κάποιοι τους υψώνουν ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλάβουν «τις ευθύνες» τους.

«Υπάρχει μόνο το “εμείς” και το “μαζί” εδώ», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών «έχουμε καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για να αφήσουμε πίσω όσα μας έχουν χωρίσει».

Τέλος, στη δήλωσή του σημείωσε για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πως «αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εχθροί μας, και εμείς δεν είμαστε μια Ευρώπη-φρούριο».

«Πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν προστασία, και έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να τους την προσφέρουμε. Χρειαζόμαστε σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στη πράξη, όπως αυτές αποτυπώνονται στο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και στη Συνθήκη Σένγκεν», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Η Frontex θα δραστηριοποιηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

H Frontex ανακοίνωσε ότι έπειτα απο συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση θα επεκτείνει την χερσαία της παρουσία στα σύνορα  Ελλάδας -ΠΓΔΜ. Όπως αναφέρεται στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών και η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών αρχών και ο Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού.

Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».

Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται εξάλλου ότι μέχρι στιγμής της Frontex συντρέχει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου.

Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφρουρούς για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους.

Σχετικά Νέα