Ελλάδα-Συνθήκη Σένγκεν και παρουσία Frontex στα σύνορα(Video)

A terrified child clings to a rock on the shore as a group of Syrian refugees arrive on the island after travelling by inflatable raft from Turkey. The Eastern Mediterranean route from Turkey to Greece has overtaken the central Mediterranean route, from North Africa to Italy, as the primary one for arrivals by sea. From January to June this year, 68,000 people arrived in Greece, compared with 67,500 in Italy, accounting for nearly all the arrivals in the period.

Και ενώ το προσφυγικό δράμα συνεχίζεται καθημερινά με αμείωτη ένταση,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια της  αρμοδίου για θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό,διέψευσε για ακόμη μια φορά τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν,λέγοντας ότι στόχος της Κομισιόν είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους», είπε και συμπλήρωσε πως προς αυτήν την κατεύθυνση η Κομισιόν καταβάλλει κάθε προσπάθεια.

Παράλληλα,τόνισε ότι θα υπάρξει συζήτηση για την προσφυγική κρίση στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών αύριο, Παρασκευή, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία των hot spots και για το μηχανισμό της μετεγκατάστασης για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις της Ελλάδας που πρέπει να έχουν εκπληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Ν. Μπερτό είπε πως υπάρχει ένας αριθμός αιτημάτων στα οποία έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα να σημειώσει πρόοδο.

Συγκεκριμένα, αναμένονται «απτά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των hot spots και τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μεταξύ των οποίων είναι η ενεργοποίηση του «μηχανισμού πολιτικής προστασίας» και του μηχανισμού για την αποστολή στα ελληνικά σύνορα των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης της Frontex, (RABIT).

Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η ίδια εκπρόσωπος τόνισε πως ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Frontex και των ελληνικών αρχών για τη μορφή που θα πάρει η επιχείρηση της Frontex στα εν λόγω σύνορα, ενώ υποστήριξε πως ο ρόλος της συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως ορίζεται από τις αποφάσεις της μίνι-συνόδου των χωρών κατά μήκος της λεγόμενης διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων είναι να βοηθήσουν στην «καταγραφή και την ταυτοποίηση» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο εκεί.

Όλγα Γεροβασίλη

Νωρίτερα,η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη,αναφερόμενη στο θέμα της συνθήκης Σένγκεν είπε: «Εγώ θα σκεφτόμουν κάτι άλλο, θα σκεφτόμουν ότι κάποιοι, οι οποίοι προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ότι δημόσια ισχυρίζονται οι ίδιοι, ασκούν πιέσεις σε τέτοιες κατευθύνσεις».

Και πρόσθεσε: «Εδώ θα έπρεπε να το δούμε εκ του αντιστρόφου και είναι και μία παρατήρησή μου σε φωνές της αντιπολίτευσης που βγήκαν σήμερα για να καυτηριάσουν την κυβέρνηση ότι είναι ανεπαρκής, έχω να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί όλα όσα έχει δεσμευτεί, όλα όσα έχει αναλάβει σε διάφορες συνομιλίες και διάφορες συζητήσεις με τους εταίρους σε όλα τα επίπεδα. Επομένως από την πλευρά μας δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Αντιθέτως διασπείρονται και διάφορες ανακρίβειες γύρω απ’ όλο αυτό».

Στην επισήμανση αν εννοεί το δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν δεχόμαστε frontex στα σύνορα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε: «Με αναπαραγωγή και μερίδας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας. Που δεν θα έπρεπε έτσι άκριτα να το επαναλαμβάνουν διότι η Ελλάδα έχει δεχθεί τη βοήθεια της frontex. Είναι ανακριβές εντελώς ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τη βοήθεια της frontex, αλλά αυτό όχι στο επίπεδο κοινής φύλαξης των συνόρων, αλλά σε επίπεδο καταγραφής. Επίσης όλα όσα έχει ζητηθεί, όση βοήθεια έχει ζητηθεί από την πλευρά της frontex σε αυτό το επίπεδο, δεν έχουν στείλει από τη frontex ούτε το ένα δέκατο».

Στο ερώτημα αν εννοεί ότι δεν εκπληρώνουν και εκείνοι τις υποχρεώσεις τους η κα. Γεροβασίλη απάντησε: «Φυσικά. Επομένως καλό θα ήταν η συζήτηση να παραμείνει και οι φωνές να δυναμώσουν στο επίπεδο ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη. Αυτό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, το ζήτημα το προσφυγικό».

Σχετικά με τη δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου του κ. Αβραμόπουλου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη φάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε: «Δεν θα διαφωνήσει κανείς στην επιτάχυνση». Και πρόσθεσε: «Επιτάχυνση θα πρέπει να γίνει και γίνεται, δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε αυτό, στα πλαίσια των δεσμεύσεών μας. Θα θυμίσω όμως ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει περίπου 1 δισ. ευρώ, εκτός προϋπολογισμού, για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και έχει πάρει μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια κι αυτό εξαιτίας γραφειοκρατίας. Κι αυτό να το θυμίσουμε».

Στο ερώτημα αν έχει γίνει έστω και άτυπα στην ελληνική κυβέρνηση κάποια κρούση σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συνθήκη Σένγκεν, την οποία έχετε αποκρούσει και απορρίψει η κα Γεροβασίλη απάντησε: «Είχε γίνει συζήτηση για το θέμα της προώθησης στα σύνορα, στη διάσκεψη που είχε γίνει για τα δυτικά Βαλκάνια. Εκεί υπήρξαν πιέσεις για την ανάπτυξη επιχείρησης της frontex στα σύνορα. Πρόταση η οποία απορρίφθηκε όμως. Και τελικά συμφωνήθηκε στην ίδια διάσκεψη να γίνει ένα γραφείο το οποίο θα στελεχωθεί με υπαλλήλους της frontex που όμως θα έχουν αρμοδιότητα μόνο την ταυτοποίηση προσφύγων. Αυτή είναι απόφαση».

Και σημείωσε: «Η απόφαση την οποία τελικά και η χώρα μας υλοποιεί, όπως δεσμεύεται, είναι να δεχθεί τη βοήθεια της frontex στα επίπεδα ταυτοποίησης των προσφύγων. Από κει και μετά μπορώ να σας πω ότι υπάρχει αίτημα προς τη frontex για ενίσχυση και με στελέχη και με εξοπλισμό και με σκάφη από τα οποία έχουμε πάρει περίπου το 1/10».

Δημήτρης Αβραμόπουλος

«Το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν το «παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών», υπογραμμίζοντας επίσης πως «κάποιοι αμφισβητούν τη Συνθήκη Σένγκεν, είτε άκριτα είτε με κρυφές σκέψεις».

«Έχουμε ρίξει τους τοίχους και τους φράχτες και διαπιστώνουμε τώρα ότι κάποιοι τους υψώνουν ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλάβουν «τις ευθύνες» τους.

«Υπάρχει μόνο το “εμείς” και το “μαζί” εδώ», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών «έχουμε καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για να αφήσουμε πίσω όσα μας έχουν χωρίσει».

Τέλος, στη δήλωσή του σημείωσε για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πως «αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εχθροί μας, και εμείς δεν είμαστε μια Ευρώπη-φρούριο».

«Πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν προστασία, και έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να τους την προσφέρουμε. Χρειαζόμαστε σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στη πράξη, όπως αυτές αποτυπώνονται στο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και στη Συνθήκη Σένγκεν», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Η Frontex θα δραστηριοποιηθεί στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

H Frontex ανακοίνωσε ότι έπειτα απο συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση θα επεκτείνει την χερσαία της παρουσία στα σύνορα  Ελλάδας -ΠΓΔΜ. Όπως αναφέρεται στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών και η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών αρχών και ο Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού.

Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».

Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται εξάλλου ότι μέχρι στιγμής της Frontex συντρέχει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου.

Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφρουρούς για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα