Αβραμόπουλος:Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της Συνθήκης Σένγκεν θέτει σε αμφισβήτηση τις αρχές της αλληλεγγύης

images (1)

Ο επίτροπος Μετανάστευση, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας,Δημήτρης Αβραμόπουλος,σε δήλωσή του στην “Καθημερινή” υπογράμμισε «Η Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις» .

Ο κ.Αβραμόπουλος, στην παρέμβασή του, επεσήμανε πως «η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής. Και δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι «παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο «η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα κράτη μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια». Ο Έλληνας Επίτροπος στη δήλωσή του τονίζει πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων» ενώ επεσήμανε πως μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.

«Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε τον κίνδυνο συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο ενδεχόμενο δημιουργίας της αποκαλούμενης «μικρής Schengen», στην οποία αναφέρθηκε τις προάλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη, παράλληλα με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδος, να αναγνωρισθεί και να στηριχθεί η Ελλάδα στην όλη της προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προσφυγική πίεση.

Σχετικά Νέα