Τουσκ:ο Κάμερον πιέζει για συμφωνία με ΕΕ πριν τα Χριστούγεννα

brexit1--3-thumb-large

O Ντόναλτ Τουσκ ανέφερε στον Guardian ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον πιέζει τους άλλους 27 Ευρωπαίους ηγέτες να δεχθούν τους όρους του ώστε να αποφασιστεί το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ σε δύο εβδομάδες, σε διάσκεψη στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος θα προεδρεύσει της ζωτικής σημασίας διάσκεψης της 17ης Δεκεμβρίου, επεσήμανε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός βιάζεται να επιλύσει τα ζητήματα αυτά πριν τα Χριστούγεννα, ενώ το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Ντόναλντ Τουσκ προτίθεται να βοηθήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις στην εν λόγω συνάντηση.

Ωστόσο διατηρεί επιφυλάξεις καθώς κάποια βασικά και πολύπλοκα ζητήματα στη λίστα των απαιτήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν επιλυθεί.

«Στην πραγματικότητα, και η δική του άποψη και η δική μου είναι ότι το Δεκέμβριο είναι καλύτερα απ’ ότι το Φεβρουάριο», τόνισε ο πρόεδρος μιλώντας στον Guardian, αναφερόμενος στις δύο επόμενες ευρωπαϊκές διασκέψεις. «Αν είναι έτοιμος να πάρει αυτό το ρίσκο, εγώ θα βοηθήσω. Αλλά τότε, θα είναι ρίσκο για εκείνον (…) Αν ο Κάμερον πιστεύει πως ο Δεκέμβριος είναι καλύτερος για εκείνο ως διοργανωτής του δημοψηφίσματος, θα βοηθήσω και θα είμαι έτοιμος να πείσω τους αξιωματούχους μας», επεσήμανε, όπως αναφέρει το Euro2day.

Ο Ντόναλντ Τουσκ έχει μόλις λίγες μέρες στη διάθεσή του για να περιλάβει μια τελική διαπραγμάτευση για το βρετανικό ζήτημα στην ατζέντα της διάσκεψης του Δεκεμβρίου, ενώ η ομάδα του βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τη Downing Street για το αν η τελευταία θα υποβάλει ένα τελικό κείμενο προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση για το δημοψήφισμα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα