Συνεδρίαση του ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ

images (1)

Συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, ο ESM προκειμένου να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και την έγκριση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,έπειτα  από την συμφωνία στο EuroWorking Group, ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων.

Το Σάββατο το Euroworking Group (EWG) εξέτασε τα μέτρα που ψήφισε η Αθήνα και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως «στη βάση του τελικού σημειώματος τήρησης των συμφωνηθέντων, το EWG συφώνησε πως οι ελληνικές Αρχές ολοκλήρωσαν το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και τα μέτρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητα για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση»,ενώ πρόσθεσε «Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο γθα την επίσημη έγκριση από την ESM της εκταμίευσης της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ»

Επιπλέον, ο ESM θα εγκρίνει τη διαθεσιμότητα των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο ESM θα μεταφέρει στο ΤΧΣ κατά περίπτωση κεφάλαια που είναι απαραίτητα για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και όχι εξ ολοκλήρου το ποσό των 10 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες με τους θεσμούς προκειμένου να εξεταστεί και  το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Η συμφωνία με τους δανειστές και η ψήφιση του νέου πακέτου προαπαιτούμενων θα οδηγήσει στην εκταμίευση 1 δισ. ευρώ.Τέλος, το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, αφού είναι έτοιμη η λίστα των προαπαιτούμενων.

Σχετικά Νέα