Χάος στην Ειδομένη-5.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι(Video)

prosΣυνεχίζεται για τέταρτη μέρα το δράμα των περίπου 5.000 ανθρώπων στην Ειδομένη,καθώς βρίσκονται εγκλωβισμένοι πίσω από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων,ύστερα απο την απόφαση των Σκοπίων να επιτρέψει τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη μόνο σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Η γείτονος χώρα θεωρεί οικονομικούς μετανάστες και όχι πρόσφυγες τους προερχόμενους από άλλα κράτη, όπως το Ιράν, το Πακιστάν, το Μαρόκο κλπ.

Οι άνθρωποι των υπολοίπων εθνικοτήτων ως ένδειξη διαμαρτυρίας έχουν κάνει κατάληψη στη σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα να μη γίνεται το δρομολόγιο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Ο Luca Guanziroli επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην περιοχή, μιλώντας στην  Press Publica δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πλέον δύσκολη. “Η απόφαση των Σκοπίων οδήγησε περίπου 200 Ιρανούς και 70 Μαροκινούς να διαμαρτύρονται έντονα. Με δεδομένο ότι η θερμοκρασία πλησιάζει κάποιες φορές το μηδέν, οι Ιρανοί απειλούν ότι δεν θα μπουν στις σκηνές να κοιμηθούν και δεν θα φάνε, μέχρι να τους επιτραπεί η διέλευση από τα σύνορα”.

Νωρίτερα την Παρασκευή Ιρανοί, Μαροκινοί και Αλγερινοί είχαν αποκλείσει τη δίοδο προς την ουδέτερη ζώνη, εμποδίζοντας και τους υπόλοιπους να περάσουν με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Όπως εξηγεί ο L. Guanziroli στην Ειδομένη έχουν οργανωθεί ήδη δυο καταυλισμοί. Ο υφιστάμενος στον οποίο υπάρχουν πέντε μεγάλες σκηνές των 300 ατόμων και ένας δεύτερος στον οποίο τοποθετήθηκαν 2 μεγάλες σκηνές και προστέθηκαν 30 μικρότερες. Επίσης με δεδομένο ότι οι ροές συνεχίζουν αμείωτες και οι αρχές των Σκοπίων ήδη κατασκευάζουν το σιδερόφραχτο τείχους  τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας αναζητούν στο Κιλκίς νεα έκταση όπου θα μπορέσουν να χωροθετήσουν ακόμη έναν καταυλισμό.

“Ανοίξαμε τον δεύτερο καταυλισμό χθες . Δεν έχουμε κατορθώσει να βάλουμε θέρμανση. Πιστεύουμε άμεσα να το κατορθώσουμε”, προσθέτει.

Ενδεικτικοί του μεγέθους των προσφυγικών ροών που περνούν από την Ελλάδα προκειμένου να φτάσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης είναι οι αριθμοί που δίνει η Επιχειρησιακή Συντονίστρια της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Alessandra Morelli.

 “Από την αρχή του 2015 μέχρι σήμερα πέρασαν από την Ελλάδα 700.000 πρόσφυγες, 5.000 περνούν κάθε μέρα από την Αθήνα” δήλωσε στην Press Publica, η Al. Morelli.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα