Αυξάνονται οι μετανάστες προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit

Παρά τις υποσχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης να ελέγξει τα σύνορα, περισσότεροι είναι οι μετανάστες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit.

Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας Telegraph το 2022, και όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στο Ηνωμένο Βασίλειο η μείωση ήταν μόλις 11%, με καθαρή μετανάστευση 10 νέων μεταναστών ανά 1.000 άτομα το 2023, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο καταγραφής. Συγκριτικά, η καθαρή μετανάστευση αντιστοιχούσε στο 1% του πληθυσμού του ΗΒ, έναντι 0,8% στη Γερμανία, 0,5% στην Ιταλία και 0,3% στη Γαλλία.

Το 2022 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στην καθαρή μετανάστευση στην Ευρώπη, μετά την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας. Το 2023, οι αριθμοί άρχισαν να επανέρχονται σε πιο κανονικά επίπεδα.

Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά η χώρα «πήρε πίσω τον έλεγχο» των συνόρων της μετά το Brexit. Παράλληλα, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο ΗΒ οφείλεται σε πιο ελαστικούς κανονισμούς για την είσοδο μη-Ευρωπαίων μεταναστών, μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, καθώς η κυβέρνηση χαλάρωσε τα κριτήρια για τη χορήγηση βίζας εργασίας.

Μείωση Καθαρής Μετανάστευσης στην Ευρώπη το 2022
– Σουηδία: 59% πτώση

– Γερμανία: 55% πτώση

– Αυστρία: 52% πτώση

-Δανία: 49% πτώση

– Βέλγιο: 43% πτώση

– Γαλλία και Ιταλία: Σταθερές τιμές, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες χώρες

Ηνωμένο Βασίλειο:

– Η καθαρή μετανάστευση το 2023 μειώθηκε μόνο κατά 11%, διατηρώντας επίπεδα υψηλότερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

– Η καθαρή μετανάστευση ήταν 10 νέοι μετανάστες ανά 1.000 κατοίκους, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

– Η καθαρή μετανάστευση αντιστοιχούσε στο 1% του πληθυσμού του ΗΒ, ενώ ήταν 0,8% στη Γερμανία, 0,5% στην Ιταλία και 0,3% στη Γαλλία.

Επιπτώσεις στις Πολιτικές και την Οικονομία

– Το ΗΒ υπήρξε ιδιαίτερα ελκυστικό για μετανάστες, κυρίως λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών και της αύξησης στις βίζες εργασίας μετά το Brexit.

– Οι αλλαγές στο καθεστώς βίζας, όπως η αύξηση του μισθολογικού ορίου για ειδικευμένους εργάτες και η κατάργηση των εκπτώσεων για επαγγέλματα με έλλειψη, επηρεάζουν τις ροές μετανάστευσης.

– Υπάρχει ανησυχία για τις συνέπειες στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, λόγω της μείωσης των διεθνών φοιτητών.

4. Προκλήσεις για τη Σένγκεν και την Ευρώπη

– Οκτώ χώρες της ζώνης Σένγκεν έχουν επαναφέρει ελέγχους στα σύνορα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του Σένγκεν.

– Το νέο σύμφωνο μετανάστευσης της ΕΕ, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε δύο χρόνια, θα περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου και επιτάχυνση της διαδικασίας απελάσεων.

Μετά τον θάνατο 12 μεταναστών που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μάγχη νωρίς αυτόν τον μήνα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Gérald Darmanin, ζήτησε την υπογραφή μιας συμφωνίας μετανάστευσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και η Βρετανία δεν αναμένεται να συμμετάσχει σε μια τέτοια συμφωνία σύντομα, ενδέχεται να χρειαστεί να εφαρμόσει παρόμοια μέτρα μονομερώς.

Ο Tony Blair, σε συνέντευξή του στο BBC, τόνισε ότι η ανησυχία του κόσμου για τη μετανάστευση δεν προέρχεται από την έλλειψη αναγνώρισης των ωφελειών της, αλλά από την αντίληψη ότι η κατάσταση δεν είναι ελεγχόμενη.

Σύμφωνα με τον Blair, η έλλειψη ξεκάθαρων κανόνων για το ποιος έχει δικαίωμα να βρίσκεται στη χώρα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα με την παράτυπη μετανάστευση και την ανάπτυξη προκαταλήψεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα