Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών, κινείται σήμερα πτωτικά με τον τραπεζικό κλάδο να μην καταφέρνει να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί στην υπόλοιπη αγορά, ενώ και οι συναλλαγές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,16% στις 818,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,6 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.141,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,61% στις 1.026,27 μονάδες.

Τελευταία ημέρα, εξαμήνου, τριμήνου και μήνα η σημερινή, με την αγορά να έχει δείξει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας επιδίδεται σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και αναθεωρήσει θέσεων. Βέβαια, οι κινήσεις αυτές δεν απείλησαν τα τρέχοντα επίπεδα των δεικτών, με τις μετοχές να ολοκληρώνουν σταδιακά τις κινήσεις τους.

Άλλωστε ήταν ένα εξάμηνο που πρόσφερε αρκετές… συγκινήσεις στους “πιστούς” της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, με την αγορά να εμφανίζει σημαντικές αποδόσεις, αρχής γενομένης από την 9η Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα ο γενικός δείκτης έφτανε τις 602 μονάδες, υπό το φόβο της κατάληξης μιας ατέρμονης μέχρι τότε διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Από τότε όμως, και ειδικά από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, διαφαινόταν ένα φως στην άκρη του τούνελ, με την αγορά σταδιακά να ανακτά έδαφος, φτάνοντας μάλιστα τις 828 μονάδες στις 22 Ιουνίου, μετά δηλαδή από τέσσερις μήνες, όταν και ο μαραθώνιος της διαπραγμάτευσης έλαβε ένα τέλος, με την υποχώρηση της ελληνικής πλευράς.

Αναμφισβήτητα, η ελληνική αγορά είναι συνδεδεμένη με την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, σχολίαζε όλο το εξάμηνο σύσσωμη η κοινότητα των αναλυτών, οι οποίοι όμως το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουν ότι σταδιακά η αγορά έχει αρχίσει να παρακολουθεί κάθε τίτλο χωριστά, κινούμενη με βάση τις προοπτικές αυτών.

Αυτά είναι τα πρώτα υγιή δείγματα μιας αγοράς, αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, οι οποίες όμως σπεύδουν να τονίσουν ότι για να διατηρηθεί αυτή η αλλαγή στην επενδυτική συμπεριφορά θα πρέπει να μην επανέλθει η αβεβαιότητα των αξιολογήσεων, όταν θα αρχίσει η επόμενη το προσεχές φθινόπωρο. Η αγορά διαθέτει αρκετές ποιοτικές εισηγμένες, οι οποίες θα πρέπει να δρέψουν σταδιακά τους καρπούς των προσπαθειών των διοικήσεών τους μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που βίωσαν και βιώνουν ακόμη, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Στο ταμπλό τώρα, το αρνητικό πρόσημο κυριαρχεί, με τον ΑΔΜΗΕ, τη Βιοχαλκο, τη Λάμδα, τον ΟΛΠ και την Aegean να σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΕΕ, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Σαράντης, Τιτάν και ΜΕΤΚΑ.

Στον αντίποδα, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Φουρλής κινούνται σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως καμιά από τις τέσσερις να μπορεί να ενισχύσει την ανοδική της κίνηση πάνω από το 1%. Χωρίς πρόσημο είναι ακόμη αρκετές μετοχές, μεταξύ των οποίων οι ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Folli Follie.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα