1 παιδί νεκρό και 15 ενήλικες αγνοούμενοι ύστερα από νέα τραγωδία στο αιγαίο

Χωρίς τέλος οι τραγωδίες στο Αιγαίο, για τις οποίες υπεύθυνη είναι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα που δεν φροντίζει για το άνοιγμα νόμιμων και ασφαλών προσφυγικών δρόμων: Τα ξημερώματα, μικρή φουσκωτή βάρκα με 46 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 9 μικρά παιδιά, συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο, ανοικτά του Αεροδρομίου Μυτιλήνης. 20 διασώθηκαν, 24 αγνοούνται. 1 κοριτσάκι 6 ετών βρέθηκε νεκρό, διασώθηκε δεύτερος αγνοούμενος.

Δύο από τους διασωθέντες (από δυνάμεις του Λιμενικού που ερευνούσαν για αγνοούμενους από χθεσινό ναυάγιο) στη Λέσβο. Η στροφή των προσφύγων προς το Αιγαίο είναι αποτέλεσμα τόσο της οικοδόμησης του φράχτη στον Έβρο όσο και της παντελούς πρακτικά αδιαφορίας των δυτικών χωρών για το προσφυγικό ρεύμα από τη Συρία και άλλες χώρες.

Ενημέρωση, 4.30 μ.μ.

Η ως τώρα κατάσταση, από την ΕΡΑ Αιγαίου:

Χωρίς τέλος οι τραγωδίες στο Αιγαίο με ένα ακόμα ναυάγιο φουσκωτής βάρκας που μετέφερε πρόσφυγες να σημειώνεται σήμερα τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα, μικρή φουσκωτή βάρκα με 46 πρόσφυγες να επιβαίνουν, ανάμεσά τους 9 μικρά παιδιά, συγκρούστηκε με εμπορικό πλοίο, ανοικτά του Αεροδρομίου Μυτιλήνης.

Οι ναυαγοί παρέμειναν για περίπου δύο ώρες μέσα στο νερό και εντοπίστηκαν από το ελικόπτερο της FRONTEX, το οποίο είχε απογειωθεί προκειμένου να μετάσχει στις έρευνες για τους αγνοούμενους του χθεσινού ναυαγίου.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 24 πρόσφυγες ανάμεσά τους ένα βρέφος με τη μητέρα του και αγνοούνται άλλοι 22, ανάμεσά τους 7 μικρά παιδιά. Πριν από λίγο, νεκρό βρέθηκε και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης ένα εξάχρονο κοριτσάκι από τα οκτώ συνολικά παιδιά που αγνοούνται από το σημερινό ναυάγιο.

Με το πρώτο φως της ημέρας δύο ομάδες δυτών από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και από το Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου αναχώρησαν για το σημείο όπου εκτιμάται ότι σημειώθηκε το χθεσινό ναυάγιο και για την περιοχή όπου βρέθηκαν οι ναυαγοί σήμερα το πρωί. Από την Αθήνα αναμένονται και δύτες της ΜΥΑ του Λιμενικού Σώματος.

 

Ενημέρωση, 3.00 μ.μ.:

Βρέθηκε ζωντανός αγνοούμενος

Πριν από λίγο μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης ένας ακόμα πρόσφυγας που επέβαινε στη φουσκωτή βάρκα που ναυάγησε σήμερα το πρωί ανοιχτά του αεροδρομίου Μυτιλήνης. Ο ναυαγός εντοπίστηκε λίγα μίλια ανατολικά της πόλης της Μυτιλήνης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν μαζί με το διασωθέντα έως και πριν λίγη ώρα άλλοι δύο ναυαγοί.

Ο νεαρός αγνοούμενος μετά τη διάσωσή του και τη μεταφορά του στη Λέσβο.

Εν τω μεταξύ, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο πρώην στρατόπεδο της Μόριας μεταφέρθηκαν οι υπόλοιποι διασωθέντες του ναυαγίου.

Ενημέρωση, 2.30 μ.μ.

Νεκρό εντοπίστηκε ένα παιδί 10 ετών

Νεκρό εντοπίστηκε πριν από λίγο ένα από τα οκτώ αγνοούμενα παιδιά του ναυαγίου που σημειώθηκε σήμερα ανοιχτά του Αεροδρομίου Μυτιλήνης. Πρόκειται για ένα κοριτσάκι κάτω των δέκα ετών, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Εν τω μεταξύ, δύο γυναίκες ναυαγοί κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι να φτάσουν σε ακτή στην περιοχή της Θερμής. Είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρονται αυτήν την ώρα στο νοσοκομείο. (ΕΡΑ Αιγαίου)

Πρώτη ενημέρωση, 11.00 π.μ.:

Οι ναυαγοί, όπως αναφέρει ο Ηλ. Μαραβάς στην ΕΡΑ Αιγαίου, παρέμειναν για περίπου δύο ώρες μέσα στο νερό και εντοπίστηκαν από το ελικόπτερο της FRONTEX, το οποίο είχε απογειωθεί προκειμένου να μετάσχει στις έρευνες για τους αγνοούμενους του χθεσινού ναυαγίου.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 20 πρόσφυγες ανάμεσά τους ένα βρέφος με τη μητέρα του και αγνοούνται άλλοι 26, ανάμεσά τους 8 μικρά παιδιά.

Με το πρώτο φως της ημέρας δύο ομάδες δυτών από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και από το Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου αναχώρησαν για το σημείο όπου εκτιμάται ότι σημειώθηκε το χθεσινό ναυάγιο και για την περιοχή όπου βρέθηκαν οι ναυαγοί σήμερα το πρωί. Από την Αθήνα αναμένονται και δύτες της ΜΥΑ του Λιμενικού Σώματος.

«Ήταν σκοτεινά και είδαμε το πλοίο να έρχεται επάνω μας. Προσπαθήσαμε να κάνουμε σήματα με κινητά και με φακούς αλλά δε μας είδε. Ήταν φοβερό όταν συγκρουστήκαμε. Βρεθήκαμε στο νερό και ήρθαν μεγάλα κύματα. Χάσαμε τα παιδιά. Δεν τα βλέπαμε μέσα στο σκοτάδι. Μόλις ξημέρωσε είδαμε το ελικόπτερο και μετά ήρθε το σκάφος του λιμενικού. Τους ευχαριστούμε όλους. Θέλουμε να βρεθούν τα παιδιά. Δυστυχώς μόνο ένα μωρό είναι μαζί μας«, διηγήθηκε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Hasin από τη Συρία.

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες συνεχίζονται και στην θαλάσσια περιοχή της Θερμής για τον εντοπισμό των αγνοουμένων του χθεσινού ναυαγίου στο οποίο έχασε τη ζωή του ένα κοριτσάκι 6 ετών.

left

 

Σχετικά Νέα