Ώρα μηδέν για το Σκοπιανό – Σε τροχιά συμφωνίας Τσίπρας – Ζάεφ

Το τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών έχει προγραμματιστεί για τις 10.15 το πρωί.

Το «ραντεβού» των δύο ηγετών θα λάβει χώρα στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Ε.Ε. – Δ. Βαλκανίων που συνέρχεται στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ αναμένεται να συζητήσουν για το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, ενώ φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει τα δύο πιθανά ονόματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος χθες και δεν έκρυψε ότι έχει μεγάλες προσδοκίες από τις συνομιλίες  με τον ομόλογό του. Πλην όμως, όπως είπε χρειάζεται απόσταση να διανυθεί αφού τα τελευταία μέτρα είναι «πάντα τα πιο δύσκολα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ομόλογός του,τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έκανε λόγο για μια «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος είναι η συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ.

Στη Σόφια και στο Λαϊκό κόμμα, μακριά από Σαμαρά και Γεωργιάδη, ο πρόεδρος της ΝΔ στήριξε τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Παράλληλα, συγκρατημένη αισιοδοξία για παραπέρα πρόοδο στο μακεδονικό πρόβλημα κατά τη σημερινή συνάντηση των δυο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ επικρατεί σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και στη διεθνή κοινότητα.

Λύση, εκτός πολύ- πολύ μεγάλου απροόπτου, δεν αναμένεται να προκύψει από το τετ α τετ των δυο πρωθυπουργών, οι οποίοι τα είπαν κατ’ ιδίαν για λίγο χθες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Σόφια, ενώ δεν αποκλείεται να είχαν και επικοινωνία που δεν ανακοινώθηκε αργά τη νύχτα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα