Αυτή τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός μετά την ψηφοφορία στη Βουλή με την οποία υπερψηφίστηκε αργά χθες τη νύχτα με 153 ψήφους η επίμαχη συμφωνία με τους δανειστές.
Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε χθες με τα προαπαιτούμενα και τις μεταρρυθμίσεις του, αναμένεται από την κυβέρνηση, να ανοίξει τον δρόμο στην ολοκλήρωση της β’αξιολόγησης που πρόκειται να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης ψήφισε κατά, εκτός από τα άρθρα 70 και 71, που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια και στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους βουλευτές.
Τα αντίμετρα της κυβέρνησης ψηφίστηκαν και από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ενώ πολλά άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές, ψήφισε και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.
Ευνοικές ρυθμίσεις για τα ειδικά μισθολόγια
Συγκεκριμένα στα ειδικά μισθολόγια, με την τροπολογία διατηρούνται σε ισχύ και αυξάνονται μια σειρά από επιδόματα.
Αναλυτικά, το ειδικό επίδομα έρευνας για τους ερευνητές διαμορφώνεται ως εξής:
• Γενικός διευθυντής ή διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου, Ινστιτούτου και αυτοτελούς Ερευνητικού Ινστιτούτου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ): 500 αντί 300 ευρώ.
• Ερευνητής Α΄: 500 αντί 280 ευρώ.
• Ερευνητής Β΄: 450 αντί 250 ευρώ.
• Ερευνητής Γ΄: 400 αντί 180 ευρώ.
• Ερευνητής Δ΄: 250 αντί 160 ευρώ.
• ΕΛΕ Α΄: 350 αντί 200 ευρώ.
• ΕΛΕ Β΄: 320 αντί 170 ευρώ.
• ΕΛΕ Γ΄: 290 αντί 150 ευρώ.
• ΕΛΕ Δ΄: 270 αντί 120 ευρώ.
Ειδική παρέμβαση έγινε, επίσης, υπέρ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στα οποία επεκτείνεται η πρόβλεψη για ειδική αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης, που ίσχυε μόνο στα Σώματα Ασφαλείας. Η αποζημίωση ανέρχεται στα 2,77 ευρώ ανά ώρα.
Παράλληλα, χορηγείται το μηνιαίο επίδομα παραμεθορίου των 100 ευρώ και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας –πλην των Ενόπλων Δυνάμεων– το οποίο δεν προσμετρείται για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς.
Επιπλέον, στους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στους έμμισθους ειδικευόμενους ιατρούς και στους επικουρικούς ιατρούς, το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης αυξάνεται ως εξής:
• Συντονιστής διευθυντής και διευθυντής: 340 αντί 250 ευρώ.
• Επιμελητής Α΄: 295 αντί 210 ευρώ.
• Επιμελητής Β΄: 280 αντί 200 ευρώ.
• Ειδικευόμενος: 230 αντί 180 ευρώ.
Οσον αφορά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφημεριών, αυτή θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου κι όχι από τη δημοσίευση του νόμου.
Βελτιώσεις γίνονται και στα επιδόματα ειδικών καθηκόντων των διπλωματών, καθώς αυτά θα καταβάλλονται χωρίς προϋποθέσεις, ενώ το επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή απαλλάσσεται και από τον φόρο.
Αυξήσεις έγιναν και στα επιδόματα διδασκαλίας και έρευνας των πανεπιστημιακών.
Πολιτικές διαφοροποιήσεις
Η Χρυσή Αυγή, είχε επιλέξει να είναι απούσα από την ψηφοφορία, μετά τον αποκλεισμό της από τη συζήτηση.
Η μόνη κυβερνητική διαφοροποίηση που υπήρξε ήταν αυτή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία δήλωσε παρούσα για το άρθρο 56, που αφορά τις απολύσεις των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Με σχετική της επιστολή της η κ. Χριστοδουλοπούλου τονίζει πως «η ατομική διαφοροποίηση της, αποτελεί μία δική της εσωτερική ανάγκη, να τιμήσει τον πρόωρα χαμένο αδερφό της, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι το θάνατό του».
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά το τέλος της ψηφοφορίας αντικατοπτρίζουν και την αισιοδοξία της κυβέρνησης, μετά την αποψινή ψηφοφορία, απέναντι στους δανειστές:
«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε , από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».