Ώρα για κρίσιμες αποφάσεις στο σημερινό Eurogroup – Σε δόση, εποπτεία και χρέος τα βλέμματα

Κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένεται να παρθούν στο σημερινό Eurogroup στο οποίο όπως όλα δείχνουν, θα ληφθεί η συνολική συμφωνία για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Στις 4 το απόγευμα συνέρχεται το Eurogroup και αμέσως μετά στις 7.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του ECOFIN. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα θέματα της ελάφρυνσης του χρέους αλλά και η μεταμνημονιακή επιτροπεία, με την Αθήνα να εμφανίζεται αισιόδοξη και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, να ελπίζει σε ένα «καλό τέλος» του ελληνικού προγράμματος.

Την ίδια ώρα και μόλις μια ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, η Κομισιόν δημοσίευσε την έκθεση συμμόρφωσης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υλοποίησε το σύνολο των δράσεων που απαιτούσε προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι «περιμένουμε μια ρύθμιση για το χρέος που θα σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς περιπέτειας της Ελλάδας και της λιτότητας». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε μιλώντας στο CNN πως η Ελλάδα διεκδικεί μια συμφωνία που θα δίνει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχει κλείσει και πως μπορεί να το επαναδιαπραγματευτεί.

Από την άλλη το Bloomberg χαρακτήρισε χθες «σχέδιο – ζουρλομανδύα» το πλαίσιο που θα αποφασιστεί πιθανότατα τη νύχτα και θα ισχύει μετά την εκπνοή του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το παρόν, δηλαδή με το καθεστώς του μνημονίου.

Παρούσα στη συνεδρίαση που γίνεται στο Λουξεμβούργο θα είναι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ατζέντα για την Ελλάδα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα:

* Την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης (αναλυτικά παρακάτω).

* Την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την έχει προσδιορίσει σε 10- 12 δισ. ευρώ, αλλά μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις προκειμένου να αυξηθεί το ποσό στο «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μετά το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως της εξόδου στις αγορές.

* Τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Αναμένεται να είναι πιο σφιχτή από άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα, καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ήδη ελάφρυνση χρέους και θα γίνει και νέα ελάφρυνση. Διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα αποτελεί νέο μνημόνιο. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση και η επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα» θα συνδέεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες και με την υλοποίηση των χρονοβόρων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, λοιπές ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

* Τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος. Αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν, την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, την επιστροφή σταδιακά των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFA΄s και SNP΄s), την αποπληρωμή ποσού προς το ΔΝΤ για το ακριβότερο δάνειο κ.ά.

Άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης

Την πλήρη ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης επιβεβαιώνει η έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών υποθέσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.

«Οι ελληνικές αρχές έλαβαν μια σειρά μέτρων για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του συμπληρωματικού μνημονίου που απαιτείται για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος» αναφέρει η έκθεση των θεσμών καταλήγοντας ότι «με βάση αυτήν την ανάλυση της συμμόρφωσης, όλες οι προηγούμενες ενέργειες που απαιτούνται για τη σύναψη της σύμβασης τέταρτη αξιολόγηση έχουν ολοκληρωθεί». «Αυτό ανοίγει το δρόμο για την τελική εκταμίευση στην Ελλάδα ποσού απαραίτητου για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, συν ένα ποσό που θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ταμειακού αποθέματος», συμπληρώνει.

Συνεχίζοντας, η έκθεση των θεσμών σημειώνει ότι όλες «οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» εκπληρώνονται, ενώ καλεί την Ελλάδα «να στηριχθεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και να ενισχύσει τις βάσεις για βιώσιμη ανάκαμψη, κυρίως με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί θα διατηρηθούν».

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν «δεσμευτεί πλήρως» στην εφαρμογή «συμπαγών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών μακροπρόθεσμα» και έχουν παρουσιάσει μια στρατηγική για την ανάπτυξη στο Eurogroup.

«Η ενισχυμένη εποπτεία, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) 472/2013, μπορεί να παράσχει ένα υγιές και εύρωστο πλαίσιο για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης, της συνέχισης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής στους οποίους αναφέρεται το πρόγραμμα», υπογραμμίζει η έκθεση των θεσμών.

Αναλυτικά η έκθεση των θεσμών αναφέρεται σε όλα τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και στις προβλέψεις της Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον, όπως αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν. Τονίζεται, επίσης ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της τα επόμενα έτη, ενώ γίνεται αναφορά και στην εφαρμογή των μέτρων για το 2019 και το 2020 σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα αντίμετρα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα