Ώθηση για την ελληνική οικονομία με σφραγίδα Moody’s

Το πράσινο φως προς το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα, ώστε να αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα στις διεθνείς αγορές, με την έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου, από την έναρξη της κρίσης, εκτιμάται πως αποτελεί η χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση της Moody’s.

Μετά την αναβάθμιση, το προηγούμενο διάστημα, από τους οίκους Fitch και S&P που εκτιμούσαν ως «θετικές» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σειρά είχε ο οίκος Moody’s. Με την κίνηση αυτή, πολλοί αναλυτές εκτιμούν, πως δίνεται το πιο ουσιαστικό σημάδι για την οριστική έξοδο της χώρας στις αγορές και για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα,ο διεθνής οίκος ανακοίνωσε την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά δύο βαθμίδες, σε Β1 από Β3, ενώ καταγράφει ως σταθερές τις προοπτικές του.

Οι αναλυτές του οίκου, σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει πλέον ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης», θεωρώντας ότι αυτό θα συνεχιστεί, καθώς η δημοσιονομική βελτίωση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε δομικά μέτρα. Παράλληλα, εκτιμούν ότι από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα έχει βελτιωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας μας.

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι αν και υπήρξαν διαστήματα στα οποία ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνονταν πλέον η πορεία τους είναι ομαλή.

Όπως αναφέρει η Moody’s τρεις είναι οι βασικές αιτίες που τον οδήγησαν σε αυτήν την αναβάθμιση.

Συγκεκριμένα:

1. Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αρχίζει να δίνει καρπούς και η ενδυνάμωση της οικονομίας σε συνδυασμό με την επιτήρηση των πιστωτών αποτελεί επιπλέον εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει αναστροφή των μεταρρυθμίσεων.

2. Η επίτευξη υψηλής δημοσιονομικής απόδοσης αποτελεί, πλέον, σταθερό γεγονός και εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω δημοσιονομική βελτίωση και

3. Είναι εγγυημένη η βιωσιμότητα του χρέους σε μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά τη συμφωνία του Eurogroup τον Ιούνιο 2018. Η βιωσιμότητα στηρίζεται τόσο στη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές, στο υψηλό μαξιλάρι ρευστότητας αλλά και στη στήριξη των πιστωτών.

Ο οίκος σημειώνει ότι αν και υπήρξαν διαστήματα στα οποία ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνονταν πλέον η πορεία τους είναι ομαλή.
Σαφώς, συνεχίζει ο Moody’s, οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, τόσο σε ό,τι αφορά το σύνολο της οικονομίας όσο και την αγορά εργασίας με την ενίσχυση της απασχόλησης να «τρέχει» με ρυθμό άνω του 2%, κατά τη διάρκεια της τελευταίας 3ετίας.

Στα θετικά και το γεγονός ότι υπάρχει έστω και αργή επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σημαντικές είναι και οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί – από ΤΧΣ και ΤτΕ- για τη μείωση των NPEs, αν και ο οίκος δεν εκφράζει άποψη για το ποια θεωρεί ως καλύτερη ή πιο ολοκληρωμένη.

Άμεσα τα σχόλια από τον διεθνή Τύπο

«Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody΄s αναβαθμίζει την Ελλάδα και ξαναβλέπει πιο αισιόδοξα την πιστοληπτική της ικανότητα», γράφει η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Οι λόγος της αναβάθμισης είναι οι αχτίδες φωτός στην αγορά εργασίας, η ανακάμπτουσα οικονομία και η θετική εξέλιξη του χρέους. Επιπλέον συνέβαλαν και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας. Την προοπτική η Moody΄s την μετέβαλε από «θετική» σε «σταθερή» που ήταν πριν, κάτι που σημαίνει ότι ο οίκος αξιολόγησης δεν βλέπει κάποια μεταβολή στο άμεσο μέλλον. Η αξιολόγηση έχει σημασία», τονίζει η Handelsblatt, «διότι επηρεάζει τον τόκο τον οποίο πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα όταν δανείζεται. Όσο καλύτερη η αξιολόγηση τόσο μικρότερο είναι το επιτόκιο», όπως γράφει.

Τέλος, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυή και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε μέσω Twitter: «Λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody’s αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες. Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα