Όταν ο Α.Σαμαράς επικαλέστηκε τον Μιτεράν…

Πιστός στο δόγμα «όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» εμφανίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν δίστασε να παραφράσει παλαιές δηλώσεις ξένων ηγετών, με τρόπο τέτοιο ώστε να «σταθεί» η «επιχειρηματολογία» του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη και στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, τονίζοντας επί λέξει:

«Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Γιατί αυτό θίγει τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Κι αυτό είναι λογική απόφαση. Και είναι τελειωτικό…. Μήπως ήταν… «ακροδεξιός εθνικιστής» και ο Μιτεράν;»,.

Τι είπε όμως πραγματικά ο Μιτεράν;

Ωστόσο, η πραγματικότητα διαψεύδει τον πρώην πρωθυπουργό καθώς ο πρώην γάλλος πρόεδρος είπε κάτι τελείως διαφορετικό και καθόλου βολικό για την τεκμηρίωση των λεγομένων του κ. Σαμαρά.

«Θα πρέπει να αναγνωριστεί με μία ονομασία που θα αποφασίσουν, αλλά η οποία δεν μπορεί να είναι απλώς και μόνο “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».

Με λίγα λόγια, ο Μιτεράν απέκλειε το σκέτο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» τασσόμενος υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας.

Μάλιστα, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα, καθώς είχε αποκαλέσει την ΠΓΔΜ «Μακεδονία του Βορρά».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα