Όλ. Γεροβασίλη: Η επιλογή των γραμματέων των υπουργείων θα πάει μέχρι τέλους

Η επιλογή των γραμματέων των υπουργείων με δημόσια, ανοιχτή προκήρυξη, είναι σε εξέλιξη και η κυβέρνηση θα την πάει μέχρι τέλους, δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, από το βήμα του 11ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για μια «εμβληματική μεταρρύθμιση, την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου στην πράξη, μια πραγματική τομή στα χρονικά της Δημόσιας Διοίκησης που κάποιοι προσπαθούν και σήμερα να την τορπιλίσουν» είπε κ. Γεροβασίλη και συνέχισε: «Κάποιοι νόμιζαν ότι δεν θα τολμούσαμε μια τέτοια αλλαγή. Τους διαβεβαιώνω ότι θα πάμε μέχρι τέλους, γκρεμίζοντας το οχυρό του πελατειακού – ρουσφετολογικού κράτους».

Η υπουργός απάντησε στις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας περί «διορισμών κολλητών, συγγενών και φίλων» και υπογράμμισε: «Δεν πρόκειται για διορισμούς, αλλά για παροδική, εργασιακή απασχόληση. Οι συνεργάτες των βουλευτών και των υπουργών επιλέγονται βάσει ικανοτήτων, αλλά δεν παύουν να είναι άτομα με κοινή πολιτική αντίληψη και υψηλό δείκτη εμπιστοσύνης. Και επίσης, ξέρουμε και πόσοι είναι. Γιατί εμείς δεν τους κρύβουμε από το σύστημα της “Απογραφής”, ανάμεσα σε άλλους συμβασιούχους. Είναι γνωστοί ποιοι είναι οι συνεργάτες των υπουργών».

Επιτέθηκε φραστικά στη ΝΔ για το γεγονός, όπως είπε, ότι για δεκαετίες η Δημόσια Διοίκηση ήταν «ασφυκτικά εγκλωβισμένη, στενά δεμένη με κομματικά, μικροπολιτικά συμφέροντα, μέσω πελατειακών σχέσεων».

«Από τη μια, τη χρησιμοποιούσαν για ρουσφετολογικούς σκοπούς και δημιουργία κομματικών στρατιών και από την άλλη, για εξυπηρετήσεις ημετέρων, που είχαν πάντα προνομιακή σχέση με την εξουσία. Και βέβαια, οι ίδιοι υποδείκνυαν ως την καλύτερη οδό επαγγελματικής αποκατάστασης μια θέση στο Δημόσιο. Αυτό ήταν το δικό τους “ελληνικό όνειρο”» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε, μάλιστα, τους πολίτες να αναλογιστούν τι θα συνέβαινε αν είχε «βγει» ο σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας για «αριστερή παρένθεση» και σημείωσε: «Αν ο πολιτικός σχεδιασμός της “αριστερής παρένθεσης” τους έβγαινε, αν η κυβέρνηση δεν είχε σταθερά και αποκλειστικά το βλέμμα της στραμμένο στην κοινωνία, αν αυτή η κυβέρνηση δεν έπαιρνε γενναίες αποφάσεις, το Δημόσιο, το κοινωνικό κράτος, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η διοικητική ανασυγκρότηση θα ήταν λέξεις χωρίς περιεχόμενο. Και “μεταρρύθμιση του κράτους” θα ήταν απλά οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και η κατάργηση του κοινωνικού κράτους. Όμως, για εμάς, για την Αριστερά, για την ιστορία και την ιδεολογία της, για την ελπίδα και το μέλλον της κοινωνίας και κυρίως των αποκλεισμένων και των αδύναμων, η μοναδική ασπίδα είναι το κοινωνικό κράτος δικαίου. Γι αυτό είμαστε με τους ανθρώπους και όχι με τους αριθμούς. Τους χρειαζόμαστε τους αριθμούς, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αν δεν αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Γι αυτό δεν είμαστε ίδιοι και ούτε θα γίνουμε».

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο Δημόσιο, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισήμανε ότι οι υψηλές ταχύτητες είναι αναγκαίες «ώστε το 2020 να παραδώσουμε μια αξιοκρατική και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, αυτή που αρμόζει στις σύγχρονες ανάγκες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα