Όλη η Έκθεση Συμμόρφωσης που ανοίγει και «παράθυρο» για παροχές

Mία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, δόθηκε στη δημοσιότητα η Έκθεση Συμμόρφωσης από την Κομισιόν, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα, στην Έκθεση Συμμόρφωσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα υλοποίησε και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα, ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης καθώς κι ενός ποσού για το χτίσιμο του «μαξιλαριού» διαθεσίμων.

«Όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί. Το πρόγραμμα του ESM είναι στη σωστή τροχιά (on track) κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την τελική εκταμίευση προς την Ελλάδα ενός ποσού το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι προσαυξημένο κατά ένα κεφάλαιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να χτιστεί το cash buffer», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Αναφέρεται ακόμη ότι μέσω εποπτείας θα διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Στην έκθεση ως βασικό μακροοικονομικό σενάριο έως το 2022 παραμένει ο ρυθμός ανάπτυξης 1,9% του ΑΕΠ φέτος, 2,3% το 2019 και 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η δόση του ESM μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από 10 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση ξεκαθαρίζεται ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, τόσο το 2019 (περικοπές συντάξεων και αντίμετρα όπως το επίδομα στέγης), όσο και το 2020 (περικοπή αφορολόγητου αλλά μείωση συντελεστών και ΕΝΦΙΑ). Παράλληλα, θα συμπληρωθούν από ένα πακέτο στοχευμένων παροχών που θα βοηθά την ανάπτυξη και θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ, τόσο το 2019, όσο και το 2020.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Η Ενισχυμένη Εποπτεία, όπως ορίζεται στο Άρθρο 2 της Οδηγίας 472/2013 της Ε.Ε., μπορεί να προσφέρει ένα εύλογο και εύρωστο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση, τη συνέχεια και την παράδοση μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς που καλύπτει το πρόγραμμα του ESM. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν εύλογες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές μακροπρόθεσμα, βασιζόμενες στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατά το πρόγραμμα του ESM. Έχουν παρουσιάσει μια περιεκτική Αναπτυξιακή Στρατηγική στο Eurogroup. H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα στηριχτεί επιπρόσθετα και από “Το Σχέδιο Συνεργασίας και Στήριξης” που υπέγραψαν οι ελληνικές αρχές με τις Υπηρεσίες Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συνεχή παροχή τεχνικής βοήθειας που θα στηρίξει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια».

Όλη η Έκθεση Συμμόρφωσης:

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα