Όλες οι εξελίξεις στο Μακεδονικό: Στο Μαξίμου εκτάκτως ο Ν. Κοτζιάς

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται την ώρα αυτή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να έχει συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κυρίως για το θέμα των διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η άλλη πλευρά είναι αυτή που καλείται τώρα να αποδείξει αν όντως επιθυμεί συμφωνία με την Αθήνα, με τα χαρακτηριστικά που έχει περιγραφεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι στα Σκόπια, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών επεχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για ρήγμα στις μεταξύ τους σχέσεις, ως εκ τούτου είναι κάτι που μένει να φανεί αν όντως υπήρχε ρήγμα και κυρίως, αν όντως αυτό γεφυρώθηκε.

Ισχυρή βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση του Μακεδονικού

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ βρίσκονται μια ανάσα από το να σφραγίσουν οριστικά και αμετάκλητα ένα διπλωματικό ζήτημα που έθρεψε για δεκαετίες αλυτρωτισμούς, εθνικισμούς και επικίνδυνους αναθεωρητισμούς, που μέχρι και σήμερα ταλανίζουν και αποσταθεροποιούν την περιοχή. Εάν κάτι είναι δεδομένο καθ’ όλη τη διάρκεια της δύσκολης διαπραγμάτευσης, αυτό είναι η σαφής πολιτική βούληση των δυο πρωθυπουργών για λύση. 25 χρόνια μετά, η ιστορική συγκυρία φέρνει στις ηγεσίες Ελλάδας και ΠΓΔΜ δυο προοδευτικούς ηγέτες που μοιράζονται μια κοινή πεποίθηση. Και δεν είναι άλλη από την αντίληψη πως ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια αλλά και τη συνεργασία των δύο γειτονικών κρατών και τη συνύπαρξη των λαών είναι να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας αυτή η αντιπαράθεση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα