Όλες οι δυνατότητες αντίδρασης στις μεθοδεύσεις των δανειστών, στο τραπέζι

Παρά την ισχυρή βούληση και τις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης στο θέμα του χρέους, ένα μέρος των δανειστών με επί κεφαλής τη Γερμανία εξακολουθεί να κάνει επίδειξη αδιαλλαξίας και να αποφεύγει να συμφωνήσει για μια «καθαρή λύση» τη χρονική αυτή στιγμή.

Η ελληνική πλευρά με τη σειρά της πέραν των επίσημων επαφών με τις ευρωπαικές ηγεσίες περιμένει να αξιολογήσει τις πρώτες ενδείξεις που θα προκύψουν στο Euroworking Group στις 8 Ιουνίου. Την ίδια ώρα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και βουλευτές με δηλώσεις τους αρχίζουν να υπαινίσσονται την ύπαρξη εναλλακτικών σεναρίων που σκοπό θα έχουν μια πιο δυναμική αντιμετώπιση των αρνητικών διαθέσεων των πιστωτών της χώρας.

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να προκαλέσει πολιτικές παρεμβάσεις από Γερμανία και Γαλλία σε ανώτατο επίπεδο, ενώ επισημαίνει ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πάρει καθαρή λύση για το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τότε το ζήτημα θα πρέπει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες και επίσημα πολιτική λύση.

Οι πολιτικές επαφές του πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας, ενεργώντας εν όψει του επόμενου Eurogroup έχει ξεκινήσει κινήσεις προκειμένου να βρει στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να δοθεί πολιτική λύση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών επαφών που είχε με τους Ντόναλντ Τουσκ, Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν, δεν απεκόμισε το συγκεκριμένο καθαρό μήνυμα που προσδοκούσε, με αποτέλεσμα το κυβερνητικό επιτελείο να εξετάζει, όπως οφείλει, όλα τα εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που η έκβαση των παραπάνω διαπραγματεύσεων δεν είναι τα επιθυμητά για την Ελλάδα.

Οι ενέργειες και θέσεις στελεχών της κυβέρνησης

Εξαιρετικό ενδιαφέρον αποκτούν οι επαφές που θα έχει σήμερα στην Φρανκφούρτη ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του συνεδρίου για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, στο οποίο παίρνει μέρος, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει συζητήσεις με αξιωματούχους και επίκεντρο τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποκρούσει ξένα δημοσιεύματα για πιθανή στάση πληρωμών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επιβεβαίωσε τα σενάρια για σκλήρυνση στάσης της Ελλάδας. Σε ομιλία του στο 5ο Ελληνικό Φόρουμ για τις Εξαγωγές, ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου τόνισε ότι «θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον».

Ο κ. Δραγασάκης άσκησε, επίσης, κριτική στις θέσεις που εκφράζουν ορισμένοι από τους δανειστές και τις χαρακτήρισε «λανθασμένες» και «μυωπικές». Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «από κάθε άποψη είναι αναγκαίο, αλλά και εφικτό, το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να κάνει έστω και την ύστατη ώρα ό,τι δεν έκανε στα προηγούμενα, χωρίς καμιά ουσιαστική δικαιολογία και χωρίς καμία ευθύνη της χώρας, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και με το παραπάνω».

Σε σκληρή γραμμή ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ζήτησε να εξεταστούν και άλλες δυνατότητες αντίδρασης στις μεθοδεύσεις των δανειστών, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαψεύδουν το δημοσίευμα της Bild ότι η Αθήνα μπορεί να μη δεχθεί τη δόση της αξιολόγησης αν δεν υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος.

«Αν έχεις κάνει όλα αυτά που σού ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα, εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης.

Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ρήξη… υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια κινήσεων και είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα πρέπει να απαιτήσουμε τουλάχιστον, κι αυτό δεν είναι θέμα μόνο της κυβέρνησης είναι όλου του ελληνικού λαού, να σέβονται το πλαίσιο μίας συμφωνίας».

Μιλώντας στη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έστειλε νέο μήνυμα ενόψει Eurogroup: «Η διαπραγματευτική μας θέση είναι πάρα πολύ ισχυρή. Όλα αυτά που ψηφίσαμε τα έχουμε θέσει στους εταίρους μας, και όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά και το σύνολο των ξένων μέσων ενημέρωσης, στηρίζουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα της Ελλάδας να βρεθεί λύση και να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Νομίζω ότι έχουμε κάνει ότι οφείλαμε να κάνουμε, τώρα πρέπει να κάνει η άλλη πλευρά τη δική της οφειλή. Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία πρόταση που θα αφήνει κενά για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.

Πρόσθεσε ακόμη: «Έχουμε στόχο την καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Από εκεί και πέρα κι εγώ θα ήθελα να ακούσω και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αύριο – παρόλο που δεν είναι θέμα συζήτησης – να μας πουν τι θέλουν. Θέλουν να λυθεί το ζήτημα του χρέους; Όλοι μαζί να πάμε με μια κοινή απόφαση σε τελευταία ανάλυση».

Αγεφύρωτες οι διαφορές Ευρωπαίων και ΔΝΤ

Δύο εβδομάδες πριν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου όλα δείχνουν ότι οι διαφορές Ευρωπαίων και ΔΝΤ είναι αγεφύρωτες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού προγράμματος σε ομιλία του από το Βερολίνο.

«Στην παρούσα φάση μαλώνουμε με το ΔΝΤ για το ποια είναι η σωστή εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να δεχτεί πάνω από 1% για τα επόμενα 40 χρόνια», τόνισε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι «Ετσι εξηγείται άλλωστε και το ότι όλα τα προγράμματα ήταν μάταια».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα