Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις 

Περίπου 6.200.000 εκατομμύρια φορολογούμενοι είναι αυτοί που θα πρέπει να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018.

Το Taxisnet θα ανοίξει μέχρι τις 30 Μαρτίου. Δηλαδή νωρίτερα από ποτέ και να κλείσει στις 30 Ιουνίου.

Η πρώτη δόση του φόρου αναμένεται να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου. Η δεύτερη έως τις 28 Σεπτεμβρίου και τέλος, η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

Φορολογικές δηλώσεις – Τι ισχύει με το ατομικό εκκαθαριστικό
Το νέο στοιχείο στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τους συζύγους. Το νέο έντυπο Ε1 εκδόθηκε χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το περυσινό. Στην απόφαση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, για τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ορίζεται ότι σε περίπτωση που οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των συζύγων υποβάλλονται ως κοινές, δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από τους συζύγους.

Διενεργείται, λοιπόν, ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου. Εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Οι σύζυγοι ωστόσο έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να υποβάλουν χωριστή δήλωση.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει για την έκπτωση φόρου
Στα της… έκπτωσης φόρου τώρα. Αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Αναλόγως με την οικογενειακή κατάσταση του κάθε φορολογούμενου διαμορφώνεται και η έκπτωση.

Ποια θα είναι; Από 1.900 ευρώ για τον άγαμο έως 2.100 ευρώ για τους έχοντες τρία παιδιά και πάνω.

Η λίστα με τα ποσά από τα δάνεια των βουλευτών

Ο φόρος που προκύπτει σύμφωνα με την κλίμακα φορολογίας του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, μειώνεται κατά το ποσό των 1.900 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Η μείωση του φόρου για τις υπόλοιπες κατηγορίες ανέρχεται σε 1.950 ευρώ για τον φορολογούμενο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, σε 2.000 ευρώ για 2 εξαρτώμενα τέκνα και σε 2.100 ευρώ για 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω.

Φορολογικές δηλώσεις: Τα δεδομένα για τις αποδείξεις
Οι κωδικοί 049-050 είναι φέτος το… σημείο – κλειδί για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο, δηλώνονται σε αυτούς τους κωδικούς.

Προσοχή, δεν είναι προσυμπληρωμένοι στο ηλεκτρονικό Ε1.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το ποσό με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2018 με ηλεκτρονικό χρήμα και φέρουν οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης. Το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει το 2017 οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με την εξής προοδευτική κλίμακα:

– 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ

– 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ

– 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.

– Το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Εδώ, τέλος, να σημειωθεί το εξής: Πως αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με μετρητά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου μόνο από τους φορολογούμενους 70 ετών και άνω, από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα