Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που σχετίζεται με τη θωράκιση του ανταγωνισμού στην ΕΕ

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία, της κοινοτικής οδηγίας που αφορά τους κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζημίωσης για παραβάσεις του ανταγωνισμού των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, έκανε λόγο για σχέδιο που έχει η κυβέρνηση με θετική κατεύθυνση και πρόνοια για τους κινδύνους ώστε η χώρα να βγει από τα μνημόνια, υπεραμύνθηκε της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και υποστήριξε ότι μια συμφωνία για προληπτική γραμμή στήριξης σημαίνει περαιτέρω δεσμεύσεις.

Τόνισε ωστόσο, πως «η έξοδος από μια χρεοκοπία δεν είναι το γύρισμα ενός διακόπτη».

«Η έξοδος από τα μνημόνια είναι ένα βήμα, όχι ότι τελειώσαμε. Θα πρέπει να συγκροτηθούμε και να δούμε πώς θα λύσουμε τα έντονα προβλήματα. Η χώρα, μετά από οδυνηρή εμπειρία, έχει φτάσει σε μία τελική λεπτή φάση από τα μνημόνια και απαιτεί προσοχή», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης μίλησε για δύο δρόμους που έχει η χώρα να επιλέξει για να βγει από τα μνημόνια. Ο πρώτος όπως είπε, «είναι να συζητήσουμε ένα νέο σύμφωνο το οποίο πρέπει να πάει προς έγκριση στα κοινοβούλια για πιστοληπτική γραμμή, και είναι μια μορφή μνημονίου που θα έχει υποχρεώσεις και άρα δεν θα μας δώσει τη δυνατότητα να πούμε ότι τελειώσαμε. Ο άλλος δρόμος, που τον έχουμε συμφωνήσει και είναι θετικό, είναι να δημιουργήσουμε δικά μας αποθέματα, ώστε όταν στις αγορές υπάρξουν αναταράξεις, να έχουμε δικό μας κουμπαρά κλειδωμένο και άρα να βρισκόμαστε στη φάση οικοδόμησης», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ακόμα, ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές είναι «από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ να πάρουμε τα 9 δις και να προσπαθήσουμε από τις αγορές να συγκεντρώσουμε ό,τι ποσό μπορούμε».

«Ήδη συγκεντρώσαμε πάνω από 4,5 δισ. ευρώ. Είμαστε σε μια πορεία θετική, που θα έχουμε χτίσει σε λίγο το απόθεμα το οποίο θα μας επιτρέψει να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετά δεν θα τηρούμε τους κανόνες», ανέφερε.

Συνέστησε όμως αυτοσυγκράτηση από όλους, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα