Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ και τις 5 δόσεις καταβολής του

o-suriza-tha-katargisei-ton-enfia.w_hrΤην εξαίρεση των αγροτεμαχίων απο τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ του 2016 προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή με την οποία ρυθμίζονται νομοθετικά οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον υπολογισμό του φόρου.

Επίσης, με άλλη διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία στο  σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών», ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να ξεκινά απο το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ετσι η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017, αντί για το Δεκέμβριο του 2016, που προέβλεπε ο αρχικός νόμος.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το κόστος της διάταξης εξαίρεσης των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 230 εκατομμύρια ευρώ.

Στην τροπολογία προβλέπονται ακόμη:

– Η απαλλαγή των ελεγκτών της Φορολογικής Διοίκησης από πειθαρχικές, αστικές ή ποινικές ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

– Η προαιρετική (από υποχρεωτική, που είναι σήμερα) έκδοση ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις Ανώνυμες Εταιρίες, τις ΕΠΕ και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, ενώ καταργείται το πρόστιμο που προβλεπόταν σε περίπτωση μη εκδοσής του. Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει για φορολογικά πιστοποιητικά που εκδίδονται από 1.1.2016.

– Η παράταση για τρία χρόνια της παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου για έκδοση των οριζόμενων πράξεων προσδιορισμού φόρου καθώς και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών για υποθέσεις του ΣΔΟΕ οι οποίες μεταφέρονται ή έχουν μεταφερθεί στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να εμφανιστεί εφέτος ο συμπληρωματικός φόρος, επειδή δεν βρέθηκε αξιόπιστος τρόπος υπολογισμού των αξιών των αγροτεμαχίων και επειδή από την πιλοτική δοκιμή η οποία έγινε μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, διαπιστώθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών. «Δεν είναι ένας φόρος που υπερασπιζόμαστε και θα επιδιώξουμε να τον αλλάξουμε με φόρο ακίνητης περιουσίας, πιο δίκαιο και πιο αναλογικό» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης. Αναφερόμενος στους 600.000 φορολογούμενους που θα κληθούν εφέτος να καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο, είπε ότι αυτή είναι η πολιτική διαφορά με την αντιπολίτευση, καθώς η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους όσοι έχουν και μεγαλύτερη περιουσία

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα