Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Η χθεσινή επιτυχής έξοδος στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό της πορείας για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, με το διεθνή οικονομικό παράγοντα να δίνει ένα πρώτο ‘’σήμα’’ εμπιστοσύνης προς την χώρα μας.

Με αυτή την δεύτερη απόπειρα επιστροφής στις αγορές, καθώς  είχε προηγηθεί έκδοση 5ετούς μετά την λήξη της μνημονιακής περιόδου, το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την καλή συγκυρία μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody’s,την συνεχή μείωση των αποδόσεων των παλαιότερων ομολόγων και το γενικότερα καλό μομέντουμ, στο οποίο φαίνεται να βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η αναβάθμιση  βασίστηκε όχι σε προβολή κάποιων οικονομικών στοιχείων μιας επόμενης περιόδου, αλλά στα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα που σκιαγραφούν την παρούσα λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, στο 3,90% κλείδωσε το επιτόκιο στο νέο 10ετές ομόλογο, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, από 2 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος. Οι προσφορές στο βιβλίο, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαμορφώθηκαν στα 11,8 δισ. ευρώ από 419 διεθνείς επενδυτές, έναντι 290 επενδυτών που ήταν στο 5ετές. Το δεκαετές ομόλογο έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.

Παράλληλα μειώθηκαν τα hedge funds και είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή των πραγματικών επενδυτών, ενώ είναι ισορροπημένη η διάθεση προς Ελλάδα και εξωτερικό. Με τη συγκεκριμένη έκδοση, το Δημόσιο κάλυψε τα περίπου 2/3 του εφετινού προγράμματος του ΟΔΔΗΧ, πριν ακόμη ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του έτους.

Τέλος υπενθυμίζεται, αναφορικά με το επιτόκιο του στο οποίο κλείδωσε η έκδοση του χθεσινού ομολόγου , ότι σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές σημασία έχει το απόλυτο κόστος αποπληρωμής και συνεπώς επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας και όχι η παραπομπή και σύγκριση των spreads της παρούσας συγκυρίας με τα αντίστοιχα, προ της κρίσης.

Από τη πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία και πως τώρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές.

«Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές»τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ‘’πράσινο φως’’ δόθηκε από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς αναβάθμισε την Τρίτη το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, και της Eurobank σε Caa1 από Caa2, ενώ επιβεβαίωσε αυτό της Τράπεζας Πειραιώς και της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στο Caa2 και της Attica Bank στο Caa3.

Οι προοπτικές για το αξιόχρεο των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank έγιναν σταθερές από θετικές, ενώ οι προοπτικές για το αξιόχρεο των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς, της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας έγιναν θετικές από σταθερές.

Οι νέες αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών καθοδηγήθηκαν κυρίως από τις βελτιούμενες οικονομικές συνθήκες και το καλύτερο λειτουργικό περιβάλλον, όπως έδειξε η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στο Β1 (με σταθερές προοπτικές) από Β3 (με θετικές προοπτικές) την 1η Μαρτίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Moody’s.

Αντανακλούν, επίσης, την προσδοκία του οίκου για περαιτέρω βελτιώσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη των τραπεζών, με τη μείωση του επιπέδου των προβληματικών δανείων, την αύξηση των καταθέσεων των πελατών τους και τη σταδιακή ενίσχυση της αδύναμης κερδοφορίας τους. Ο οίκος ανέφερε ότι η βελτίωση στο λειτουργικό περιβάλλον καθιστά τα οικονομικά των τραπεζών πιο συμβατά με υψηλότερο επίπεδο αξιόχρεου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα