Ψήφισμα για ανάκληση της απόφασης των ΗΠΑ για Ιερουσαλήμ εξετάζει ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, εξετάζει σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο θα επιμένει πως οι όποιες αποφάσεις για το status της Ιερουσαλήμ δεν έχουν νομική ισχύ και πρέπει να ανακληθούν.

Σε μονοσέλιδο κείμενο που έγραψε η Αίγυπτος και το οποίο έχει κυκλοφορήσει στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν αναφέρονται συγκεκριμένα οι ΗΠΑ ή ο Τραμπ, σύμφωνα με το Reuters το οποίο έχει δει το κείμενο αυτό. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως αν και το κείμενο έχει ευρεία στήριξη, πιθανότατα η Ουάσινγκτον θα ασκήσει βέτο.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει για το θέμα τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Για να περάσει κάποιο ψήφισμα χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία ή την Κίνα, προκειμένου να υιοθετηθεί.

Το σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ «επιβεβαιώνει πως όποιες αποφάσεις και ενέργειες που σκοπό έχουν να αλλάξουν τον χαρακτήρα, το status ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν νομική ισχύ, είναι άκυρες και πρέπει να ανακληθούν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ζητά από «όλα τα κράτη να απόσχουν από την εδραίωση διπλωματικών αποστολών στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την απόφαση 478 (1980) του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επίσης, «απαιτεί όλα τα κράτη να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με την Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ και να μην αναγνωρίσουν καμία ενέργεια ή μέτρα που αντίκεινται στις αποφάσεις αυτές».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα