Χ. Καφαντάρη: «Θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό»

Η τοποθέτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος (15.02.2017):

 

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους εκλεκτούς καλεσμένους, είτε αυτοδιοικητικούς, είτε επιστήμονες, είτε εκπρόσωπους από τη Γραμματεία Υδάτων, την Ανεξάρτητη Αρχή, τον Συνήγορο του Πολίτη κ.λπ.. Ήταν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, αυτή η οποία έγινε σήμερα.

Θα ξεκινήσω με το ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το ψήφισμα – απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., τον Ιούλιο του 2010, σε σχέση με το νερό. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση του κάθε ανθρώπου σε αυτόν τον πλανήτη σε καθαρό πόσιμο νερό, αλλά βέβαια, και για συνθήκες υγιεινής, αποχέτευσης κ.α..

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, όταν συζητάμε για το νερό, πάντα είναι ιδιαίτερα σοβαρό αυτό το θέμα και πρέπει να είναι μέσα στις προτεραιότητες. Πέραν της έλλειψής του και η κλιματική αλλαγή εδώ έχει συντελέσει πολύ στο τομέα της ανεπάρκειας των υδάτων. Τα ύδατα είναι ένα φυσικό αγαθό σε ανεπάρκεια πλέον, φαινόμενο το οποίο αναδεικνύεται στις σύγχρονες συνθήκες με την επελαύνουσα κλιματική αλλαγή. Βέβαια, και λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπου σπαταλάται και χάνεται πολύ νερό, το οποίο δεν απορροφάται, όπως πρέπει να απορροφηθεί για τον εμπλουτισμό και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Πέραν, όμως, όλων αυτών των φυσικών αιτιών, στα οποία αναφέρθηκαν πολλοί σήμερα, που έχουν να κάνουν και με γεωλογικούς σχηματισμούς, με μέταλλα, με διάφορα στοιχεία που υπάρχουν στη φύση, με συνέπεια αυτά να ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τα νερά, ο ανθρωπογενής παράγοντας είναι κυρίαρχος, ειδικά στην εποχή και στο πρότυπο και το μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο ακολουθούμε.

Θα συμφωνήσω με αυτό που άκουσα από τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Θεσσαλονίκης και από το Συνήγορο του Πολίτη, που αναφέρθηκαν και είπαν ότι δεν υπάρχει η δικαιολογία, ότι υπάρχουν φυσικοί παράγοντες λόγω των οποίων μια περιοχή είναι ρυπασμένη ή μολυσμένη. Πραγματικά, δεν υπάρχει δικαιολογία, με τη λογική του ανθρώπινου δικαιώματος του καθενός σε καθαρό πόσιμο νερό.

Άρα, η πολιτεία πρέπει να παίρνει μέτρα.

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι ένα σημαντικό κομμάτι αναλύθηκε λίγο και είναι το θέμα των ανεξέλεγκτων γεωτρήσεων. Υπάρχει το Μητρώο Γεωτρήσεων και πρέπει κάποτε η πολιτεία σοβαρά να προχωρήσει σε αυτό τον τομέα, δηλαδή στην πλήρη καταγραφή τους. Θυμάμαι κάποτε ότι έλεγε ο αείμνηστος Παπαγιαννάκης, ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι περισσότερες από τα αυθαίρετα – «παράνομα» σπίτια. Αυτό νομίζω ότι ισχύει και πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση και η πολιτεία να προχωρήσει ανάλογα.

Με βάση αυτά που αναφέρθηκαν, το ανθρώπινο δικαίωμα, το νερό, την Οδηγία – Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ και όλα αυτά που γνωρίζουμε, πρέπει να πούμε ότι υπάρχει ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006, σχετικά με τα όρια βαρέων μετάλλων, μόλυβδου και ανόργανου αρσενικού. Εν τούτοις, η Ε.Ε. έχει εκπονήσει δύο νέους Κανονισμούς, συγκεκριμένα τους 1005/ΕΕ/2015 και 1006/ΕΕ/2015, στις 26 Ιουνίου του 2015, οι οποίοι Κανονισμοί τροποποιούν, όχι μόνο τα ανώτατα επίπεδα του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 για το μόλυβδο και το αρσενικό, αλλά θέτουν για πρώτη φορά μέγιστα όρια αυτών σε κάποιες κατηγορίες τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, ακόμα και από ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Αυτές οι τροποποιήσεις του Κανονισμού έγιναν και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων.

Με βάση τον Κανονισμό 1005/ΕΕ/2015 τροποποιούνται τα όρια του μόλυβδου στα παρασκευάσματα για βρέφη πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, καθώς και σε τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

Επίσης, στον Κανονισμό 1006/ΕΕ/2015 καθορίζεται για πρώτη φορά το μέγιστο επιτρεπτό όριο ανόργανου αρσενικού σε τρόφιμα και συγκεκριμένα στο ρύζι. Το ανέφερε αυτό η κυρία Σταμάτη, σε σχέση με το ρύζι στις ρυζοκροκέτες, γαλέτες ρυζιού κ.λπ..

Όπως γνωρίζουμε και όπως ανέφερε η Ε.Ε. και οι δύο Κανονισμοί θα ετίθεντο σε εφαρμογή από 1/1/2016 και τα τρόφιμα που δεν συμμορφώνονται με αυτά τα όρια, πρέπει να αποσυρθούν.

Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα, θα ήθελα να μας απαντήσει η κυρία Καραούλη, τι γνωρίζει σε σχέση με αυτούς τους Κανονισμούς, αν έχουν ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία, τι έχει γίνει δηλαδή γι’ αυτά τα δύο συγκεκριμένα ζητήματα; Το δεύτερο ερώτημα που θέλω να θέσω είναι το θέμα του εξασθενούς χρωμίου. Έχει γίνει πολλές φορές συζήτηση στην Επιτροπή μας, είχαμε καταθέσει και ερώτηση – κι εγώ προσωπικά – για τον καθορισμό ορίου του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό Τι έχει γίνει και πως έχει προχωρήσει στο εν λόγω θέμα το Υπουργείο; Ένα θέμα το οποίο απασχόλησε πολλές φορές την Επιτροπή μας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα