Χ. Βερναρδάκης: Στο τέλος της ημέρας θα κερδίσουμε τις εκλογές

«Στο “τέλος της ημέρας” θα κερδίσουμε τις εκλογές»: αυτό υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, επικαλούμενος μάλιστα τις τάσεις που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Όμως, συμπληρώνει, «αυτό που πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει για να επιβεβαιώσει την τάση αυτή είναι, πρώτον, να συνεχίσει κυβερνητικά να νομοθετεί για τις λαϊκές τάξεις και τα δικαιώματά τους και, δεύτερον, να συνεχίσουμε τη δουλειά για τον προοδευτικό πολιτικό πόλο».

Για το τελευταίο περιγράφει, μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον κυβερνητικό στόχο, «να υπάρξει μια μεγάλη προοδευτική συμπαράταξη. Να δημιουργηθεί ένα πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο απέναντι στη λιτότητα και την ακροδεξιά». Με την ταυτόχρονη επισήμανση, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα άχρωμο κόμμα ‘μεσαίας λογικής’».

Στην κριτική του για τη σημερινή Νέα Δημοκρατία, ο Χρ. Βερναρδάκης σημειώνει με έμφαση ότι «δεν είναι το κόμμα του ‘ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού’ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και σίγουρα, επίσης, δεν είναι το κόμμα του ‘μεσαίου χώρου’ του Κώστα Καραμανλή». Αντιθέτως, η αξιωματική αντιπολίτευση, σήμερα, «σε όλα τα ζητήματα ακολουθεί τη συνταγή του ‘σκληρού μνημονίου’. Και δεν νομίζω ότι το κρύβει. Το λέει και το υπερασπίζεται», λέει στο Πρακτορείο ο υπουργός Επικρατείας.

Με αυτό το δεδομένο, υπογραμμίζει το διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης λέγοντας πως «η μάχη των επόμενων εκλογών θα είναι μια μάχη για την προστασία των κατακτήσεων που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα και την επέκτασή τους απέναντι στο σύστημα που θέλει επαναφορά στο παλιό καθεστώς της κλεπτοκρατίας».

Ερωτηθείς από το Πρακτορείο για την επιδότηση ενοικίου, αναφέρει ότι «είναι μια πρώτη ενέργεια. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα συνολικό σχέδιο παρέμβασης στα ζητήματα της κατοικίας», επιπλέον «θα διαμορφωθεί τελικά ένα λειτουργικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας», διαβεβαιώνει.

Χαρακτηρίζει, τέλος, και νόμιμο και ηθικό το δάνειο Πολάκη. Αντιθέτως, «αυτό που δεν θα ήταν ηθικό και νόμιμο είναι αν η γυναίκα του Π. Πολάκη είχε οφσόρ εταιρεία και έκανε εικονικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με φίλους χρηματοδότες καλύπτοντας, ας πούμε, χρηματοδοτικές της ανάγκες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας:

Ερ.: Σχεδόν μισό εκατομμύριο νοικοκυριά και περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες αναμένεται να επωφεληθούν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφορικά με την επιδότηση ενοικίου και στεγαστικού δανείου. Μπορεί βάσιμα ο πολίτης να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον;

Απ.: Η επιδότηση ενοικίου είναι μια πρώτη ενέργεια. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα συνολικό σχέδιο παρέμβασης στα ζητήματα της κατοικίας, τα οποία οξύνονται σε πολλές πόλεις. Η ανάπτυξη του τουρισμού και η επίδραση που έχει τα δύο τελευταία χρόνια στην επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλάζουν ριζικά τη δομή της αγοράς κατοικίας, της προσφοράς και της ζήτησης στέγης, τη φυσιογνωμία και τη λειτουργία γειτονιών και πόλεων. Η παρέμβαση της κρατικής πολιτικής για τη ρύθμιση των νέων καταστάσεων που διαμορφώνονται είναι επείγουσα. Έχουμε πλήρη γνώση και συνειδητοποίηση του προβλήματος, δεδομένου μάλιστα ότι το πρόβλημα στέγης που αντιμετωπίζουν πλέον πόλεις και νησιά, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είναι τεράστιο, και μάλιστα αποτελεί εμπόδιο στην κεντρική πολιτική μας που είναι η ανάπτυξη ενός νέου κοινωνικού κράτους.

Ερ.: Μέχρι πριν την τελευταία συνάντηση κυβερνητικών στελεχών και τραπεζιτών για το θέμα, διαβάζαμε, ωστόσο, για αντιρρήσεις των τραπεζών και των θεσμών στο θέμα των δανείων. Ο χρόνος δεν είναι πολύς ως τη λήξη ισχύος του παρόντος πλαισίου. Πώς σκέπτεστε να υπερβείτε τις διαφορές;

Απ.: Νομίζω ότι παρά τις διαφορές θα διαμορφωθεί τελικά ένα λειτουργικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση από τη δική της μεριά θα εξαντλήσει τα νομοθετικά περιθώρια που έχει, αλλά και θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα οικονομικά εργαλεία, ώστε η προστασία να είναι πλήρης.

Ερ.: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ που κάνουν λόγο για ένα νέο μνημόνιο. Ρεαλισμός, κρυφό πρόγραμμα -τι, κ. υπουργέ;

Απ.: Ο πυρήνας των μνημονιακών προγραμμάτων και του προγράμματος της ΝΔ είναι ίδιος. Θεσμική λιτότητα, δημοσιονομικός και λειτουργικός περιορισμός του κοινωνικού κράτους, μεταφορά δημόσιων πόρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Δείτε, παραδείγματος χάριν, πώς η ΝΔ ξαναγυρνά στη θέση για το 1 προς 5 στο δημόσιο. Είναι η τυπική πολιτική των μνημονίων για τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών. Δείτε επίσης πώς προτείνει στη συνταγματική αναθεώρηση τη θεσμοποίηση «δημοσιονομικού κόφτη». Σε όλα τα ζητήματα ακολουθεί τη συνταγή του «σκληρού μνημονίου». Και δεν νομίζω ότι το κρύβει. Το λέει και το υπερασπίζεται. Για αυτό η μάχη των επόμενων εκλογών θα είναι μια μάχη για την προστασία των κατακτήσεων που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα και την επέκτασή τους απέναντι στο σύστημα που θέλει επαναφορά στο παλιό καθεστώς της κλεπτοκρατίας.

Ερ.: Την ώρα που η κυβέρνησή σας εστιάζει στην ανάγκη στήριξης των μεσαίων και πιο ευάλωτων πολιτών, η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της υπογραμμίζει την ανάγκη μιας επενδυτικής έκρηξης -και μέσω της μείωσης φορολογικών δεικτών. Μήπως η αξιωματική αντιπολίτευση, ως ένα κόμμα πιο κοντά στην αγορά, μπορεί να κάνει τη χώρα μας πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, να εξασφαλίσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης;

Απ.: Μα, η μεγαλύτερη ιδεολογική και οικονομική αποτυχία των νεοφιλελεύθερων είναι ότι οδήγησαν τη χώρα στη μεγαλύτερη απο-επένδυση, στη διάλυση της παραγωγικής της δομής, στην οικονομική κρίση. Και πάνω σε αυτό το υλικό μετέτρεψαν την κρίση κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων σε κρίση των οικονομικών του κράτους και των πολιτών. Κανένας επενδυτικός αέρας δεν δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεων ΝΔ, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σήμερα και μάλιστα με επενδύσεις όχι αεριτζήδικες και χαμηλού «εργατικού κόστους», αλλά καινοτόμες, παραγωγικές, με υψηλή προστιθέμενη αξία και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ερ.: Σε συμπόρευση δυνάμεων από την Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, την Οικολογία, τη λαϊκή Κεντροδεξιά, ακόμη και από τον προοδευτικό κοινωνικό Φιλελευθερισμό καλεί ο πρωθυπουργός. Με ποιο στόχο, κ. υπουργέ;

Απ.: Ο στόχος είναι να υπάρξει μια μεγάλη προοδευτική συμπαράταξη. Να δημιουργηθεί ένα πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο απέναντι στη λιτότητα και την ακροδεξιά. Μας ενδιαφέρουν όλες οι δυνάμεις του χώρου της Αριστεράς και της προοδευτικής Κεντροαριστεράς, αλλά και όλες οι δυνάμεις της κοινωνικής Αριστεράς και των κινημάτων. Το διακύβευμα είναι ιστορικής σημασίας για όλη την Ευρώπη και θα υπηρετήσουμε τόσο με τις πολιτικές μας όσο και με τις οργανωτικές μας πρωτοβουλίες.

Ερ.: Καταγράφηκαν κάποιες αντιδράσεις από στελέχη σας για την υπουργοποίηση των κ.κ. Τόλκα και Μωραϊτη. Το υπόβαθρο των αντιδράσεων αυτών μήπως είναι η ανησυχία συντρόφων σας για απομάκρυνση από τις αριστερές «ρίζες» του ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Δεν νομίζω ότι οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Ναι, πράγματι υπάρχει ένας προβληματισμός μήπως οι διευρύνσεις δημιουργούν ζήτημα ταυτότητας, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σαφείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα άχρωμο κόμμα «μεσαίας λογικής», αλλά να ενισχύσει τόσο το ριζοσπαστισμό του όσο και την αντικειμενική ελκτικότητα που έχει σήμερα στο κομματικό σύστημα στο να δημιουργήσει σύμμαχες όμορες πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικές οσμώσεις. Όσο πιο δυναμικά κάνει το πρώτο τόσο πιο παραγωγικά θα κάνει το δεύτερο.

Ερ.: Τελικά η Νέα Δημοκρατία τι είναι, για σας, σήμερα; Νεοφιλελεύθερη, ακραία δεξιά, πολυσυλλεκτική;

Απ.: Σίγουρα δεν είναι το κόμμα του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού» του Κωνσταντίνου Καραμανλή και σίγουρα, επίσης, δεν είναι το κόμμα του «μεσαίου χώρου» του Κώστα Καραμανλή. Φαίνεται αυτό άλλωστε στη στάση που κράτησε στη Βουλή στα νομοσχέδια των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι σίγουρα νεοφιλελεύθερη και μάλιστα σε μια κοπή «άγριου» και πρωτόγονου νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος για να στηριχθεί ιδεολογικά θεμελιώνει ένα πολιτικό αφήγημα αντικειμενικά αυταρχικό. Με τη στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαίωσε την επιρροή που ασκεί στο εσωτερικό της η εθνικιστική και ακροδεξιά πτέρυγα. Επομένως, η ΝΔ είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση συγχώνευσης ακατέργαστου νεοφιλελευθερισμού και δομημένου εθνικισμού.

Ερ.: Είσθε από εκείνους που παρακολουθούν συστηματικά τις έρευνες κοινής γνώμης. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τη μάχη των εθνικών εκλογών; Και, ποιος εκτιμάτε ότι είναι ο προσφορότερος χρόνος όσον αφορά το κόμμα σας, για τη διεξαγωγή τους;

Απ.: Οι τάσεις που βλέπουμε οδηγούν στην εκτίμηση ότι στο «τέλος της ημέρας» θα κερδίσουμε τις εκλογές. Βεβαίως, στην πολιτική αυτοματισμοί δεν υπάρχουν. Αυτό που πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει για να επιβεβαιώσει την τάση αυτή είναι, πρώτον, να συνεχίσει κυβερνητικά να νομοθετεί για τις λαϊκές τάξεις και τα δικαιώματά τους και, δεύτερον, να συνεχίσουμε τη δουλειά για τον προοδευτικό πολιτικό πόλο.

Ερ.: Από την άλλη πάντως κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μέσα στο Μάρτιο κλείνει ένας κύκλος νομοθετικού έργου, και από την άποψη αυτή δεν θα ήταν περίεργο να επιλεγεί το σενάριο της πρόωρης προσφυγής…

Απ.: Δεν νομίζω ότι ευσταθεί μια τέτοια εκτίμηση. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν νομοθετικά για την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα. Ο κύκλος δεν κλείνει τον Μάρτιο, αλλοίμονο…

Ερ.: Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα τις ημέρες αυτές, ήταν το θέμα Πολάκη. Ορισμένοι διερωτώνται, νόμιμο το δάνειο, είναι όμως αυτό αρκετό στις μέρες που ζούμε;

Απ.: Και νόμιμο είναι το δάνειο -το λέει η Τράπεζα της Ελλάδος αυτό- και ηθικό είναι, αν αυτή είναι η ερώτηση. Αυτό που δεν θα ήταν ηθικό και νόμιμο είναι αν η γυναίκα του Π. Πολάκη είχε οφσόρ εταιρεία και έκανε εικονικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με φίλους χρηματοδότες καλύπτοντας, ας πούμε, χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ηθικό και νόμιμο επίσης δεν θα ήταν αν ο Π. Πολάκης δεν ξήλωνε τα συστήματα διαπλοκής και μίζας στην υγεία και συνέχιζε τη γνωστή σε όλους και όλες πρακτική της τελευταίας τριακονταετίας, καλύπτοντας και τις δικές του ανάγκες, αντί να προσφεύγει σε δανεισμό.

Ερ.: Το κόμμα σας είχε καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Πιστεύετε πως έχουν δικαιωθεί αυτές;

Απ.: Νομίζω ότι για πρώτη φορά το Σύνταγμα συζητείται τόσο εκτενώς στην κοινωνία. Έγιναν διακριτές οι προτάσεις των κομμάτων και των βουλευτών, καθώς και οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Η πρώτη ψηφοφορία ήταν για μας απολύτως θετική ως προς την αποδοχή των προτάσεών μας και της γενικότερης κατεύθυνσής μας. Όμως, η συζήτηση συνεχίζεται, μέσα στον Μάρτιο θα έχουμε και τη δεύτερη ψηφοφορία, οπότε οι επόμενες εκλογές θα συμπεριλάβουν στα επίδικά τους και τις κατευθύνσεις του νέου Συντάγματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα