Χ.Α.: Ξεκίνησε με ανοδική αντίδραση και ολοκλήρωσε στο χαμηλό ημέρας

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, είναι ζητούμενο το θετικό, τελικό, πρόσημο για τον γενικό δείκτη, καθώς τον τελευταίο καιρό το Χ.Α. μας έχει συνηθίσει σε ουκ ολίγες αρνητικές εκπλήξεις”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η σημερινή συνεδρίαση “φρόντισε” να εκπλήξει αρνητικά και τους πλέον απαισιόδοξους.

Το τελικό κλείσιμο τον βασικών δεικτών με αρνητικό πρόσημο, στο χαμηλό ημέρας και με αξιοσημείωτες απώλειες, ασφαλώς και συνέχισε να επιβαρύνει κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α. και όλοι οι ενεργοί παίκτες ψάχνουν το που θα εκτονωθεί το νέο πτωτικό κύμα, που γύρισε τον γενικό δείκτη σε επίπεδα τιμών Δεκεμβρίου 2017!

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν δύο όψεων, με το πρώτο κομμάτι να συνηγορεί υπέρ των λίγων αγοραστών, όμως από εκεί και μετά οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς.

Κύριος εκφραστής των πιέσεων και σήμερα, ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό -3,44% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών.

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που δείχνουν να διολισθαίνουν σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα (Alpha Bank-3,32%, Eurobank -3,79%, Εθνική -2,64% και Πειραιώς -5,11%).

Ελάχιστοι ήταν οι μη τραπεζικοί τίτλοι του FTSE25, που “γλύτωσαν” το αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ (+0,28%), Σαράντης (+4,26%), Μυτιληναίος (+0,11%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,97%) και Jumbo (+0,57%).

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, οι μεγαλύτερες απώλειες για την FolliFollie Group (-24,88%). Ακολούθησαν οι Viohalco (-3,76%), ΔΕΗ (-3,35%), Lamda Development (-3,33%) και με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Grivalia Properties.

Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 794,05 μονάδες (+1,16%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε μόνιμη πλαγιολισθητική κίνηση και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 770,89 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 1,79%.

Ο τζίρος ανέβηκε στα 57 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κατόρθωσαν να διαφοροποιηθούν θετικά, συνδυάζοντας και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, οι Βιοτέρ (+18,95%), Mermeren (+3,22%), Κυριακούλης (+3,07%), Παπουτσάνης (+1,77%), Fourlis (+1,24%) και AS Company (+1,75%).

Συμπερασματικά, η εικόνα επιβαρύνεται σχεδόν επί καθημερινής βάσεως και αν δεν υπάρξει η είδηση – καταλύτης, δεν αποκλείεται οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να αναζητήσουν στηρίξεις σε νέα χαμηλά και αφού ολοκληρωθούν οι εκροές, λόγω αλλαγής σταθμίσεων στους δείκτες MSCI.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα