Χωρίς περικοπές και πριν τα Χριστούγεννα η πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου

Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και χωρίς καμία περικοπή, αλλά αντίθετα με αυξήσεις για 620.000 δικαιούχους θα γίνει η φετινή πληρωμή των συντάξεων του Ιανουαρίου 2019.

Ειδικότερα στις 19 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ στους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Στις 21 Δεκεμβρίου στις λοιπές κατηγορίες. Οι επικουρικές θα καταβληθούν από το ΕΤΕΑΕΠ στις 27 Δεκεμβρίου.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ,ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος τόνισε χθες: Οι συντάξεις όχι μόνο δεν περικόπτονται, όπως λέγαμε από το 2017 έχοντας την εικόνα για την καλή πορεία των οικονομικών, αλλά υπάρχουν και 620.000 συντάξεις που θα είναι αυξημένες μετά τον επανυπολογισμό, με βάση το ν.4387/16».

Οι δικαιούχοι θα λάβουν την συνολική αύξηση που δικαιούνται (ύψους 100 ευρώ περίπου) σε 5 ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2019 έως και το 2023.

Η τύχη της προσωπικής διαφοράς στους νέους συνταξιούχους

Θα έχει προηγηθεί η αναμενόμενη νομοθετική διάταξη που καταργεί το «ψαλίδι» σε 1,4 εκατ. κύριες, επικουρικές συντάξεις και καταβαλλόμενα οικογενειακά επιδόματα και θα έχει ψηφιστεί έως την επόμενη Τρίτη 11 Δεκέμβρη, πριν δηλαδή την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Από τις περικοπές διασώζονται τόσο οι παλαιοί συνταξιούχοι με τις προσωπικές διαφορές όσο και οι νέοι που αποχώρησαν από τις 13 Μαίου του 2016 έως και φέτος (έως 31/12/2018).

Η ρύθμιση, όπως τις προηγούμενες μέρες είχε προαναγγείλει το indicator.gr, αφορά συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εμπίπτουν στην 3ετή μεταβατική περίοδο του νόμου Κατρούγκαλου. Εφόσον η σύνταξή τους με το νέο τρόπο προκύπτει κατά 20% μικρότερη από την σύνταξη που θα έπαιρναν με το παλαιό καθεστώς, δικαιούνται το 50% αυτής της διαφοράς αν συνταξιοδοτήθηκαν το 2016.

Αντίστοιχα, όσοι αποχώρησαν το 2017 δικαιούνται το 33,3% της διαφοράς αυτής, ενώ όσοι αποχωρήσουν φέτος θα λάβουν το 25% της διαφοράς αυτής. Είναι οι μόνοι νέοι συνταξιούχοι που δικαιούνται προσωπική διαφορά και με βάσει τις διατάξεις που κατατίθενται στην Βουλή, την διατηρούν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα