Χωρίς αποτέλεσμα η διάσκεψη για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

2615881Xωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε στη Βουλή η Διάσκεψη των Προέδρων, με αντικείμενο τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υπάρξει συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν κατέληξε στην αντίστοιχη απόφαση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζήτησαν να μην ληφθεί απόφαση καθώς εκτιμούν ότι πρέπει να αναβληθεί ενόψει της απόφασης του ΣτΕ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως πρώτα πρέπει να αποφανθεί το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά και στη συνέχεια να γίνει η συγκρότηση του ΕΣΡ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημείωσε: «δεν βρίσκω κανένα λόγο οποιασδήποτε παράτασης εβδομάδων στο όνομα ότι η εκκρεμότητα στη δικαστική πτυχή θα καθορίσει το κλίμα και την απόφαση των κομμάτων πάνω σε ένα ζήτημα που υποχρεούνται απόλυτα να κάνουν», αποφασίζοντας να προχωρήσει στην ψηφοφορία, παρά τις αντιρρήσεις.

Στην ψηφοφορία ψήφισαν:

ΝΑΙ 12
ΟΧΙ 4
ΠΑΡΩΝ 7

«Ηχηρή» απουσία από τη διάσκεψη και την ψηφοφορία ήταν εκείνη του πρώην προέδρου της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι συντάσσεται με την άποψη της ΝΔ.

«Η θέση μας ως Νέα Δημοκρατία είναι να περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά να κινηθούμε τα κόμματα όλα μαζί για τη συγκρότηση ενός ισχυρού ΕΣΡ», σημείωσε ο κ. Δένδιας. Στη συνέχεια, μάλιστα, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να δεσμευτεί προσωπικά ότι δεν θα κατατεθεί η τροπολογία για το μαύρο μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ.

Τα προτεινόμενα μέλη του ΕΣΡ

Για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ, είχε προταθεί ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για την θέση του αντιπροέδρου, ο καθηγητής, Γιώργος Πλειός. Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, είχαν προταθεί:
– Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης
– Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου
– Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά
– Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα
– Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος
– Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης

Η συνεδρίαση έγινε στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες, μπαίνοντας στην ουσία της συζήτησης για τη συνταγματικότητα του νόμου.

Αργά χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η απόφαση «ανοίγει τον δρόμο για μια ουσιαστική συζήτηση, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι οριστικό και αμετάκλητο και δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν».

Οι ίδιες πηγές καλούσαν για μία ακόμη φορά τη Νέα Δημοκρατία να συμβάλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Στο Μαξίμου, πάντως, υπάρχουν σκέψεις αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων να μεταβεί στη Βουλή ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μιλήσει πριν αναχωρήσει το βράδυ για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να καταγγείλει την «παρελκυστική τακτική της Ν.Δ. στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ», ενώ ο νόμος του υπουργού Επικρατείας που ρυθμίζει όλα τα θέματα για τους μη αδειοδοτούντες σταθμούς και αποσύρθηκε ως κίνηση καλής θέλησης, θα επανέλθει εκ νέου στη Βουλή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα