Χρ. Σπίρτζης: Δεν μπορεί κανείς να ρισκάρει με την ασφάλεια των πολιτών

Προληπτικούς περιοδικούς ελέγχους και τακτικές συντηρήσεις όλων των υποδομών της χώρας προαναγγέλλει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, στην οποία περιγράφει τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για το ηλεκτρονικό Μητρώο Υποδομών, που αναμένεται σύντομα στη Βουλή.

Όπως αναφέρει, το Μητρώο θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες μελέτες και προβλέψεις για την ασφάλεια, τη συντήρηση και τη λειτουργία κάθε υποδομής, έτσι ώστε ο κάθε δημόσιος φορέας να προγραμματίζει εγκαίρως τη συντήρηση και το κόστος της, να προβλέψει το απαιτούμενο προσωπικό και τις δεξιότητές του.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, η θεσμοθέτηση του Παρατηρητηρίου Τιμών και Προδιαγραφών, «προκειμένου να υπάρχουν σύγχρονες προδιαγραφές και πραγματικές τιμές και τιμολόγια τεχνικών εργασιών, ώστε να ξέρουμε, επιτέλους, ότι ο προϋπολογισμός ενός έργου δεν είναι ένα μέγεθος που δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό κόστος».

«Στον βωμό του κέρδους και της ψηφοθηρίας, για δεκαετίες, ο τομέας των ιδιωτικών έργων λειτουργούσε χωρίς διαβάθμιση, μητρώα και προδιαγραφές», τονίζει ο κ. Σπίρτζης.

Για τη διακοπή των δρομολογίων του τραμ στο τμήμα Σύνταγμα – Νέος Κόσμος λόγω αντιμετώπισης βλαβών στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού, ο υπουργός Υποδομών υπογραμμίζει πως «δεν μπορεί κανείς να ρισκάρει με την ασφάλεια των πολιτών» και σημειώνει ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος «δίνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί».

Ξεκαθαρίζει, τέλος, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει τα 23 κρατικά αεροδρόμια αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ανάπτυξη ΣΔΙΤ μόνο σε επιμέρους υποδομές που κινδυνεύουν με απαξίωση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα