Χρ. Μαντάς: Το πρώτο που πρέπει να κάνει η προκαταρκτική είναι να δει τα όριά της

Θα κινηθούμε αυστηρά στο θεσμικό πλαίσιο και θα εξαντλήσουμε το θεσμικό περιθώριο. Το πρώτο που πρέπει να κάνει η προανακριτική είναι να δει τα όρια της και να εξετάσει με όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται και για όσο χρόνο χρειαστεί, προκειμένου να δοθεί μια απάντηση”, δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, εξηγώντας το πώς θα κινηθεί η προανακριτική επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Όπως σημείωσε, δεν επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ τη δημιουργία σκανδάλου και το πότε οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους, θα έστελναν τη δικογραφία στη βουλή. “Αυτά τα φαντάζονται όσοι μιλάνε για σκευωρίες” είπε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε “χυδαίο” το γεγονός ότι γίνεται λόγος για συγκάλυψη άλλων ανοικτών υποθέσεων, όπως η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, το Μακεδονικό και το ελληνοτουρκικό.

“Δεν είμαστε κατήγοροι ούτε κατηγορούμενοι. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαστε σε μια θεσμική διαδικασία, στην οποία υπάρχουν ορισμένα στοιχεία και πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος με απόλυτη προσήλωση στις θεσμικές διαδικασίες. (…) Δεν θα ήμασταν σ’ αυτή τη θέση αν δεν υπήρχε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών” τόνισε, εν συνεχεία. Σημείωσε πως έπρεπε να έχει υπάρξει ήδη συνταγματική αναθεώρηση για τη συγκεκριμένη διάταξη και ότι θα την κάνει η συγκεκριμένη κυβέρνηση, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η αναθεώρηση θα γίνει με σύμπνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Τέλος, σχολίασε ότι η ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής “ήταν η μόνη διαδικασία που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν υπήρχε κανένας απολύτως τρόπος, εάν θέλαμε τη διερεύνηση, από τη στιγμή που έτσι επιτάσσει το σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα