Χρ. Βερναρδάκης: Ακόμη δεν το σκεφτόμαστε για 180 στο Μακεδονικό, υπήρξε ένας προβληματισμός

Ο υπουργός Επικρατείας επιβεβαίωσε ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει ανησυχία κατά πόσον θα τηρηθεί η όποια συμφωνία για το ονοματολογικό και πως υπήρξε ένας προβληματισμός για ψήφιση από 180, χαρακτήρισε όμως πολύ πρόωρη αυτή τη συζήτηση. Πάντως δήλωσε βέβαιος ότι εάν έρθει συμφωνία στη Βουλή, πολλά κόμματα θα αναγκαστούν να συναινέσουν

 

“Πολύ πρόωρη” χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης την συζήτηση γύρω από την ανάγκη αποδοχής από την Βουλή με ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών τυχόν συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας” με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού.

Όπως είπε ο υπουργός, η πληροφορία αυτή προέρχεται από κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι ανησυχούν για το κατά πόσο θα τηρηθεί η όποια συμφωνία, μετά την κομματική, όπως υπογράμμισε, εκμετάλλευση του θέματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό πρόκειται απλώς για έναν προβληματισμό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ενώ για την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί την συμφωνία που θα πετύχει και να την φέρει στη Βουλή άσχετα από τα πόσα κόμματα θα την στηρίξουν.

Όπως εξήγησε, ο ίδιος θεωρεί πως αν έρθει κάποια συμφωνία στην Βουλή, πολλά είναι τα κόμματα που θα αναγκαστούν να συναινέσουν και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσει από την Βουλή καθώς θα δημιουργηθούν ευρύτερες πλειοψηφίες, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, και ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα χαρακτήρα “ψήφου εμπιστοσύνης” για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν προτίθεται να ψηφίσουν οποιαδήποτε συμφωνία έχει σύνθετη ονομασία, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε πως ο Πάνος Καμμένος έχει αφήσει ανοιχτά πεδία συζήτησης και διαπραγμάτευσης που θα καλυφθούν από τη συμφωνία που θα έρθει, “αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία”.

“Σε δέκα μέρες θα έχουμε τελειώσει με τα προαπαιτούμενα”

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση, ο υπουργός σημείωσε πως υπάρχουν μεν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, αλλά αυτές δεν είναι τόσο σημαντικές, και “στις επόμενες 10 ημέρες θα τις έχουμε ξεπεράσει στο σύνολο”. Όπως είπε το τεχνικό κομμάτι έχει επί της ουσίας κλείσει.

Σχετικά με το ότι κάθε αξιολόγηση κλείνει την τελευταία στιγμή, ο κ. Βερναρδάκης ειπε ότι αυτό οφείλεται σε μία σύνθετη δυσκολία που υπάρχει σε διοικητικά θέματα και δεν σχετίζεται με καθυστερήσεις στην εφαρμογή.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκλωβιστεί στον ακροδεξιό της λόγο

Σχετικά με την δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι το Ποτάμι δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει κάποιο λόγο να το ισχυρίζεται αυτό και αυτός είναι ότι σε ζητήματα οικονομικού φιλελευθερισμού είχαν απόλυτη σύμπλευση.

Επίσης, σύμφωνα με τον Κ. Βερναρδάκη, στα κοινωνικά και αξιακά ζητήματα, το Ποτάμι να επιδιώκει να στηρίξει μία αφήγηση, προκειμένου να κρατήσει ζωντανό ένα ρεύμα που “αφομοιώθηκε από τα όμωρα πολιτικά κόμματα”, κάτι που πιθανώς να ενοχλεί την ηγεσία της ΝΔ, η οποία στοχεύει να ενοποιήσει τις δυνάμεις που συγκλίνουν στο πλαίσιο του ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού.

Όπως είπε, η ΝΔ έχει μια στρατηγική να κάνει τα απαραίτητα ανοίγματα για να ενισχύσει την εκλογική της επιρροή εντείνοντας της αντιφάσεις της, καθώς έχει εγκλωβιστεί σε μία ακροδεξιά εκφορά λόγου.

“Παρακολουθούμε τις αντιφάσεις αυτές και χαιρόμαστε γιατί είναι η κυβερνητική πολιτική που οξύνει τις αντιφάσεις αυτές”, υπογράμμισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για το εάν το Κίνημα Αλλαγής τηρεί ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Βερναρδάλης υποστήριξε πως αυτό δεν φαίνεται στην πράξη καθώς δείχνει να αισθάνεται πιο άνετα με τη ΝΔ, υπονομεύοντας έτσι καταλυτικά την εκλογική του επιτυχία, ενώ χαρακτήρισε “πρωτοφανές” το γεγονός ένα μικρότερο εκλογικά κόμμα να μην συναινεί στην αναλογικοποίηση του εκλογικού συστήματος.

Καμία συζήτηση για ψήφο ομογενών

“Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάτμηση μίας μεγάλης εκλογικής περιφέρειας που δημιουργεί ανισότητες”, είπε ο κ. Βερναρδάκης και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά στην ψήφο των ομογενών που ζητά ο Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να ψηφίσει το σπάσιμο της Β’ Αθηνών, ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν μιλάει για τους ομογενείς ή τους Έλληνες που βρίσκονται κατά συνθήκη στο εξωτερικό και χαρακτήρισε την τακτική αυτή “στρίβειν διά του αρραβώνος”.

Για την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, “κανείς δεν έχει αντίρρηση”, είπε ο υπουργός Επικρατείας, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης αλλά έχει μεγάλες οικονομοτεχνικές δυσκολίες, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς να μετακινούνται.

Όπως τόνισε, το ζήτημα που έχει τεθεί είναι η ψήφος της ομογένειας, που πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό και κάλεσε την Νέα Δημοκρατία να αποσαφηνίσει τι ακριβώς θέλει. “Η ψήφος στην ομογένεια αυτήν τη στιγμή δεν συζητείται”, σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη καθώς θα μπορεί να ψηφίσει κάποιος που είναι μετανάστης 3ης ή 4ης γεννιάς και δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

“Έχει να κάνει με την άρση κάθε αντιπροσωπευτικής δυνατότητας που πρέπει να δίνουν οι εκλογές”, τόνισε.

“Θα έρθει πρόταση νόμου για την Β΄Αθήνας και το υπόλοιπο Αττικής”, εξήγγειλε ο κ. Βερναρδάκης, χαρακτηρίζοντάς το μέτρο αυτό αυτονόητο.

“Όνειρα θερινής νυκτός το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ”

Σχετικά με το δημοσκοπικό προβάδισμα που φαίνεται να δίνει έως και αυτοδυναμία στην ΝΔ, ο υπουργός σημείωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να φτιάξει τους όρους για αυτοδυναμία, εξού και η στροφή της στον ακροδεξιό χώρο.

Όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να ακολουθήσει μία εκλογικήτακτική, κινούμενη από την άκρα δεξιά έως τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, ενώ εκτίμησε πως δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία καθώς την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει η κυβέρνηση, η οποία θα κάνει την αντεπίθεση της από τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχουμε και την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας “όνειρα θερινής νυκτός” τη μεγάλη διαφορά και “απολύτως ανοικτή” την εκλογική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα