Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Σε κατάσταση συναγερμού οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, στον απόηχο της επίθεσης στο Βερολίνο

Χριστούγεννα σήμερα και οι εικόνες που έρχονται από όλο τον κόσμο είναι ενδεικτικές του κλίματος. Κατάνυξη στη Βηθλεέμ αλλά και στις απελευθερωμένες από το Ισλαμικό Κράτος πόλεις του Ιράκ, ενώ για τη σημασία της Ειρήνης μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος στην καθιερωμένη ευλογία του στο Βατικανό.

Και ενώ δεν λέιπουν οι ανάλαφρες στιγμές τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη γιορτάζονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, υπό το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης.

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 30 χρόνια, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν θα παραστεί σήμερα στην καθιερωμένη λειτουργία των Χριστουγέννων λόγω του σοβαρού κρυολογήματος που την ταλαιπωρεί, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος των Ανακτόρων. Η 90χρονη Ελισάβετ και ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Φίλιππος, 95 ετών, κρυολόγησαν και οι δύο αυτήν την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να αναβάλουν κατά μία ημέρα την αναχώρησή τους για την εξοχική κατοικία τους στο Σάντριγχαμ της ανατολικής Αγγλίας.

Μια ελπίδα για την ειρήνη σε έναν κόσμο που απειλείται από τους πολέμους και την τρομοκρατία πρόσφερε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος καλώντας τους πιστούς να θυμούνται τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και όσους πλήττονται από την οικονομική αστάθεια που προκαλείται από την «ειδωλολατρία του χρήματος».

Στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, το αποκαλούμενο Urbi et orbi («Στην πόλη και την οικουμένη») ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας κάλεσε επίσης τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να βρουν το θάρρος και να αφήσουν στην άκρη το μίσος ώστε «να γράψουν μια νέα σελίδα στην ιστορία» τους.

Αστυνομοκρατία υπό το φόβο νέας επίθεσης

Ο φόβος για μια νέα επίθεση απασχολεί τις αρχές, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επίθεση στη Γερμανία με 12 νεκρούς, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η αστυνομία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο να ξεκαθαρίσει εάν τελικά ο Άμρι είχε συνεργούς.

Στη Ρώμη απαγορεύτηκε σε ημιφορτηγά και νταλίκες να μπαίνουν στο κέντρο της πόλης. Πάνοπλοι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής, με καλυμμένα τα πρόσωπα, έχουν στήσει μπλόκα σε δρόμους που οδηγούν σε τουριστικά αξιοθέατα ή σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη στις γιορτές. Στους δρόμους που οδηγούν στο Βατικανό περιπολικά της αστυνομίας και τζιπάκια του στρατού έχουν αναπτυχθεί κάθε 100 μέτρα. Τα μέτρα έχουν ενισχυθεί επίσης στο Μιλάνο και σε άλλες πόλεις, ιδίως κοντά σε μεγάλες εκκλησίες όπου συγκεντρώνονται πολλοί πιστοί.

Στη Γαλλία, όπου οι τρομοκράτες σκότωσαν 130 ανθρώπους στις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, έγινε γνωστό από τις αρχές ότι περισσότεροι από 91.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα αναπτυχθούν στους δημόσιους χώρους, ενώ πρόσθετα μέτρα ασφαλείας θα εφαρμοστούν και στους ναούς.

Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή αστυνομία αύξησε τις ένοπλες περιπολίες σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, γνωστοποίησαν αξιωματικοί. Επιπλέον, επανέφεραν τους επιτόπου ελέγχους σε πρόσωπα που εισέρχονται στην Γερμανία από τον διάδρομο που εκτείνεται σε μήκος 30 χιλιομέτρων εντός των διεθνών συνόρων.

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο ντόπιοι και τουρίστες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην χριστουγεννιάτικη αγορά όπου διαπράχθηκε η πολύνεκρη επίθεση, αρκετοί από το πλήθος άναψαν ένα κερί ή άφησαν λίγα λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας επίθεσης στην Γερμανία παραμένει υψηλός παρά τον θάνατο του φερόμενου δράστη.

Η Βρετανία παραμένει στο δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού, γεγονός που σημαίνει ότι μια επίθεση από τρομοκράτες θεωρείται πολύ πιθανή. Η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε πολλά δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, μεταξύ αυτών στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ. Πάνοπλοι αστυνομικοί κάνουν περιπολίες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τις χριστουγεννιάτικες αγορές και τους χώρους λατρείας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα