Χριστοδουλοπούλου: Να μη γίνει το Συμβούλιο της Ευρώπης συνένοχο στην κατεδάφιση του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού

Τοποθέτηση της αντιπροέδρου της Βουλής κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου στην Επιτροπή Μετανάστευσης της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξάγεται στο Στρασβούργο

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων για να ανατεθεί σε τρίτες χώρες, εκτός Ευρώπης, η εξέταση των αιτήσεων ασύλου, η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου επεσήμανε ότι «η υποχρέωση των Χωρών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να δέχονται πρόσφυγες στο έδαφός τους και να εξετάζουν τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας αμφισβητείται έντονα.

Η επινόηση να μεταφερθεί αυτή η υποχρέωση σε τρίτες χώρες παραβιάζει άμεσα το πνεύμα και το γράμμα της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967, αλλά και την ΕΣΔΑ. Ακόμα και το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή παραβιάζεται, αν η Ευρώπη ανεχθεί να χάνονται ανθρώπινες ζωές στις ευρωπαϊκές θάλασσες.

Είναι υποκριτικό να μη γίνεται καμία προσπάθεια να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, αλλά να γίνεται προσπάθεια να κατεδαφιστεί ο νομικός πολιτισμός της Ευρώπης. Το ερώτημα είναι εάν το Συμβούλιο της Ευρώπης θα επιβεβαιώσει τον ρόλο του ως ασπίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή θα γίνει συνένοχος στην παραβίασή τους. Η απάντηση που θα δοθεί στο ερώτημα αυτό θα κρίνει το μέλλον των Δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα